Terrorisme

AIVD: ruim 500 aanhangers van de gewapende jihad in Nederland

Het aantal aanhangers van de gewapende jihad is in Nederland de afgelopen jaren toegenomen tot ruim vijfhonderd. Ook zijn er enkele duizenden sympathisanten van het gedachtengoed. Daarmee is de drempel om in eigen land een aanslag te plegen in naam van Islamitische Staat (IS) of Al-Qaeda lager geworden, schrijft inlichtingendienst AIVD in het nieuwe rapport De erfenis van Syrië, dat maandag is gepubliceerd. Volgens het rapport blijft de aanhoudende terreurdreiging tegen het Westen „de komende jaren onverminderd aanwezig”. De AIVD schrijft dat de jihadistisch-terroristische dreiging „het nieuwe normaal” is geworden. „De aanhoudende jihadistisch-terroristische dreiging tegen het Westen lijkt een structureel onderdeel van onze samenleving te zijn geworden”, aldus het rapport. (NRC)