Russische eigenaar AS Monaco gearresteerd

Rybolovlev werd gearresteerd voorafgaande aan de voetbalwedstrijd in de Champions League van AS Monaco tegen Club Brugge. Hij zit nog vast.

Rybolovlev zou dinsdagavond nog steeds in hechtenis zitten.
Rybolovlev zou dinsdagavond nog steeds in hechtenis zitten. Foto Sebastien Nogier/EPA

De Russische eigenaar van voetbalclub AS Monaco, Dmitri Rybolovlev, is dinsdagochtend gearresteerd. Hij wordt onder meer verdacht van corruptie, zo melden het Franse dagblad Le Monde en persbureau AFP.

Justitie zou op diverse plekken in Monaco invallen hebben gedaan, waaronder zijn villa in Monaco. Rybolovlev zou dinsdagavond nog steeds in hechtenis zitten. Hij werd aangenomen voorafgaande aan de voetbalwedstrijd in de Champions League van AS Monaco tegen Club Brugge.

Lees ook: Hoe Hollanders AS Monaco in het geheim vooruit hielpen

De arrestatie zou verband houden met een al langer lopend strafrechtelijk onderzoek van een lokale aanklager naar Rybolovlevs activiteiten. Deze maandag onthulde NRC dat Ryvolovlev geheime afspraken maakte met een Nederlandse zakenman om de financiële regels van de Europese bond UEFA te kunnen omzeilen.

Via zijn sportmarketingbedrijf AIM beloofde Bernard de Roos de club AS Monaco gedurende tien jaar in totaal 1,4 miljard euro aan sponsorinkomsten te betalen. Dat was per jaar een tienvoud van de toenmalige, werkelijke inkomsten. Met de Russische eigenaar van de club werd een side letter getekend. Hierin werd afgesproken dat het bedrijf van De Roos exact dit bedrag gewoon zou terugkrijgen. Zo kon de Rus zijn miljoenen in de club blijven stoppen, terwijl dit volgens de regels van de Europese voetbalbond niet mag. De afspraken werden geheim gehouden voor de UEFA, zo blijkt uit vertrouwelijke documenten die Der Spiegel verkreeg van klokkenluidersplatform Football Leaks en deelde met NRC en andere leden van onderzoeksnetwerk EIC.