Prins Charles: aandeel VK in slavenhandel is schandvlek op geschiedenis

De Britse prins bracht een bezoek aan een fort in Ghana, van waaruit anderhalf miljoen slaven naar Amerika werden gebracht.

De Britse prins Charles en zijn vrouw Camilla tijdens hun bezoek aan Ghana.
De Britse prins Charles en zijn vrouw Camilla tijdens hun bezoek aan Ghana. Foto Francis Kokoroko/Reuters

De slavenhandel is een “onuitwisbare vlek” op de Britse geschiedenis. Dat zei prins Charles maandag tijdens een staatsbezoek aan Ghana. Het is de eerste keer dat een lid van de Britse koninklijke familie zich op deze manier uitspreekt over het slavernijverleden van het land.

Vanuit Ghana werden veel slaven naar de kolonies in Amerika gebracht, op onder meer Britse schepen. Naar schatting vertrokken anderhalf miljoen Afrikanen vanuit het zogenoemde Christiansborg-kasteel, een fort in de Ghanese hoofdstad Accra. Het kasteel, tegenwoordig bekend als Osu Castle, deed dienst als knooppunt voor de slavenhandel in Ghana.

De Britse prins bracht afgelopen zaterdag een bezoek aan het fort. Daar sprak hij de Ghanese president en andere aanwezigen toe. Hij noemde het slavernijverleden van het VK “verschrikkelijk”:

“Ik moet de pijnlijkste bladzijde in de geschiedenis van de relatie tussen Ghana en de Europese landen, zeker ook het Verenigd Koninkrijk, erkennen.”

‘Voorvechter in afschaffing’

Charles noemde het Britse koninkrijk “later een belangrijke voorvechter en leidende natie in het afschaffen van de slavernij”. Maar, vindt de prins, “we delen de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de verachtelijke gruwel van de slavernij nooit wordt vergeten”.

Groot-Brittannië was ruim tweehonderd jaar betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel. Het land deed de handel in 1807 in de ban, de slavernij zelf werd enkele decennia later afgeschaft. Hierna ontvingen voormalige handelaren compensatie van de Britse overheid. De slaven kregen geen vergoeding.

Hoewel het bijzonder is dat iemand van het Britse koningshuis zich uitspreekt over deze geschiedenis, is niet iedereen tevreden. Op sociale media betogen critici dat het slavernijverleden een prominentere plek moet krijgen in de geschiedenisboeken in het VK. Anderen vinden dat een “officieel excuus” van het land nog altijd mist.

Twitter avatar analuciaraujo_ Dr. Ana Lucia Araujo Where is the official apology? “Prince Charles is to acknowledge the role of Britain in the “most painful chapter” of Ghana’s historic relations with Europe, as he speaks of the “appalling atrocity” of the slave trade in landmark speech” #slaveryarchive https://t.co/A1dipx4Lql

Reis door Afrika

In zijn speech sprak prins Charles ook over de effecten van klimaatverandering. Hij noemde het probleem “de meest urgente kwestie” die bestaat. Volgens de prins zijn de “deprimerend overeenkomstige gevolgen” van klimaatverandering in alle landen van de Gemenebest te bemerken.

Charles en zijn vrouw Camilla waren in Ghana als onderdeel van hun officiële reis op het Afrikaanse continent. Eerder deden zij Gambia aan (deel van de Engelse Gemenebest). Dinsdag zijn zij verder gereisd naar Nigeria.