Politie viert Sinterklaasfeest vanaf 2020 zonder traditionele Piet

De Landelijke Eenheid wil tijdens interne vieringen in de ruim tweehonderd bureaus geen kroespruiken, rode lippen en oorringen meer zien.

Een Zwarte Piet en agent in Amsterdam.
Een Zwarte Piet en agent in Amsterdam. Foto Bart Maat/ANP

De korpsleiding van de politie wil over twee jaar geen traditionele Zwarte Pieten meer zien bij Sinterklaasvieringen op bureaus. Geen kroespruiken, rode lippen, oorringen en andere stereotyperende kenmerken meer dus.

Dat gaat gelden voor alle interne pakjesavonden die op de ruim tweehonderd bureaus in Nederland georganiseerd worden. Hoe die vieringen eruit komen te zien na 2020 is aan de lokale eenheden, maar voor egaal zwart geschminkte Pieten is wat de landelijke eenheid betreft in 2020 geen plaats meer.

De verandering van de traditionele Zwarte Piet is eerder ingezet, zegt de woordvoerder, mede gebaseerd op signalen vanuit het korps. “We hebben oog en oor voor collega’s die Zwarte Piet bij interne Sinterklaasvieringen als pijnlijk ervaren.” De politie in Amsterdam viert al drie jaar Sinterklaas zonder traditionele Piet.

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat dit jaar in achttien gemeenten demonstreren tegen Zwarte Piet tijdens de Sinterklaasintochten. Niet de landelijke in Zaanstad, wel die in Dokkum, Rotterdam, Groningen en Willemstad.