Rembrandt-portretten blijken wiskundige en zijn vrouw

Twee late Rembrandt-portretten zijn geïdentificeerd: de bekende Leidse hoogleraar wiskunde Frans van Schooten jr. (1615-1660) en zijn echtgenote.

De Leidse hoogleraar wiskunde Frans van Schooten.
De Leidse hoogleraar wiskunde Frans van Schooten. Foto National Gallery of Art in Washington

Een man en een vrouw op twee late Rembrandt-portretten zijn geïdentificeerd. Het zou gaan om de bekende Leidse hoogleraar wiskunde Frans van Schooten jr. (1615-1660) en zijn echtgenote Margrieta Wijnants.

Dat stelt de gepensioneerde wiskundige en kunsthistoricus Johan Zwakenberg. Over zijn vondst publiceerde hij een artikel in het Leids Jaarboekje 2018, dat zaterdag verscheen tijdens de dies van de Historische Vereniging Oud Leiden.

De twee portretten, in bezit van de National Gallery of Art in Washington, stonden bekend als Portret van een heer met een hoge hoed en handschoenen en Vrouw met een struisvogelveer. Drie jaar geleden waren ze in het Rijksmuseum Amsterdam te zien op de tentoonstelling De Late Rembrandt .

Margrieta Wijnants Foto National Gallery of Art in Washington

De schilderijen zijn huwelijksportretten, schrijft Zwakenberg. In 1652 trouwde Van Schooten, net benoemd tot de senaat, met Wijnants, zijn voormalige dienstbode.

In de portrettenverzameling van de Leidse Universiteit vond Zwakenberg een portret van Van Schooten dat sprekend lijkt op het Rembrandt-portret. Daarnaast vond de kunsthistoricus aanvullend bewijs. Zo was Van Schootens oom Joris, een bekend schilder, de leermeester van Jan Lievens, met wie Rembrandt in Leiden een atelier deelde.

Na het overlijden van Van Schooten in 1660 noemde zijn weduwe in haar testament ‘het conterfijtsel’ van haar en haar man. De portretten werden in 1789 in Parijs geveild. Volgens de veilingcatalogus droeg de door Rembrandt geportretteerde man een toga van een hoogleraar uit Leiden.