Opinie

Obsceen energieverbruik van bitcoin vergt ingrijpen

Cryptovaluta’s

Commentaar

De tijd dat bitcoins op zolderkamers werden gecreëerd is voorbij. Dat gebeurt nu in enorme bitcoin farms, veelal gevestigd in landen met goedkope energie als Canada en China. En dat gaat er bepaald niet zuinig aan toe. Deze week verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Sustainability een zorgwekkend onderzoek naar de hoeveelheid energie die bitcoin en andere cryptovaluta’s verbruiken. En dit is zeker niet het eerste onderzoek dat daarop wijst.

Om bitcoins te creëren (‘minen’) lossen computers complexe puzzels op. Het kraken van die puzzels kost veel rekenkracht, en dus energie. De onderzoekers schatten dat het creëren van bitcoins per jaar meer energie kost dan het delven van goud. Ander onderzoek dat vorige week in Nature Climate Change verscheen, waarschuwt dat als bitcoin zich zo blijft ontwikkelen, de CO2-uitstoot binnen dertig jaar zó uit de hand loopt dat bitcoin in zijn eentje de opwarming van de aarde boven de twee graden duwt. Weer andere onderzoeken schatten de jaarlijkse energieconsumptie van bitcoin op het jaarverbuik van complete landen.

Dit zijn schattingen, en de CO2-uitstoot van cryptovaluta’s is moeilijk vast te stellen. Maar het beeld dat uit de groeiende literatuur rijst: dit is onhoudbaar. Actie is dringend vereist, ten eerste door de sector zelf.

Die werkt al wel aan technische oplossingen. De fundamentele eigenschappen van bitcoin en veruit de meeste andere digitale munten maken het onvermijdelijk dat de energieconsumptie bij het minen hoog is. Onder cryptovaluta-ontwikkelaars zijn plannen om nieuwe munten te maken die anders gemined worden, maar die zijn zeer experimenteel. Ook een project dat bitcoin sneller en energiezuiniger moet maken, Lightning Network, staat pas in de kinderschoenen.

Zolang er nog geen technische oplossing is, mag van de bedrijfstak van bitcoin farms meer gevraagd worden. Verduurzaming van deze miljoenenindustrie (bijvoorbeeld door de energie te halen uit zon, wind en water) moet bovenaan de prioriteitenlijst. De mensen die claimen het geldsysteem te heruitvinden voor de toekomst, moeten toch rekening houden met één van de meest prangende opgaves van nu: de strijd tegen catastrofale opwarming.

En als de sector het zelf niet doet, dan geldt voor bitcoin net als voor alle andere industrieën: dan moet de marktmeester maar ingrijpen. Eind deze maand staat regulering van cryptovaluta’s op de agenda bij de G20 in Buenos Aires, waarbij Nederland als gastland aanschuift. Die discussie gaat tot nu toe vooral over zaken als witwassen. De ronduit obscene energieconsumptie verdient ook op dit podium een prominente plek.

Op sociale media circuleert al een tijdje een vernietigende beeldspraak over hoe bitcoins gemaakt worden. „Stel je voor dat je je auto 24 uur per dag met de motor op volle kracht laat draaien om sudoku’s op te lossen, die je vervolgens kunt inruilen voor heroïne.” Het is aan de bitcoingemeenschap en -bedrijven om dit recht te zetten – óók door het nut van cryptovaluta’s beter uit te leggen dan tot nu toe. Waartoe dient deze enorme energierekening eigenlijk? Dat is een vraag die elke bedrijfstak zich stelt, en die net zo goed geldt voor de industrie rondom digitale valuta’s.

Omdat de bitcoin de gevestigde financiële en politieke orde omver wil werpen is kritiek vanuit diezelfde gevestigde orde per definitie verdacht. Maar dit is een vraagstuk dat raakt aan niets minder dan het behoud van een leefbare planeet. Dat zou de gemeenschap rondom cryptovaluta’s, ooit opgebouwd met vurig idealisme, toch moeten aanzetten tot actie.