NRC wint Gouden Greep 2018 voor onderzoek naar mestfraude

De prijs voor landbouwjournalistiek is voor redacteuren Joep Dohmen en Esther Rosenberg, die grootschalige fraude in Brabant en Limburg onthulden.

Foto Merlin Daleman

NRC-redacteuren Joep Dohmen en Esther Rosenberg hebben de Gouden Greep 2018 gewonnen voor hun onderzoeksverhaal over mestfraude. De Nederlandse Vereniging voor Land- en Tuinbouwjournalistiek (NVLJ) reikt die prijs jaarlijks uit voor de beste productie over dat vakgebied.

Lees ook het onderzoeksverhaal: ‘Het Mestcomplot’.

Dohmen en Rosenberg brachten in november vorig jaar in kaart hoe boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaren in Brabant en Limburg op grote schaal fraudeerden met koeienmest. Boeren reden meer mest uit over hun eigen land dan toegestaan en deden met lege vrachtwagens alsof ze de rest afvoerden.

‘Het Mestcomplot’ won eerder al een Tegel in de categorie Onderzoek. Het verhaal van Dohmen en Rosenberg wordt door de NVLJ nu voorgedragen voor de Star Prize. Het internationale equivalent van de Gouden Greep wordt uitgereikt door The International Federation of Agricultural Journalists (IFAJ).