Nieuwe cao voor personeel academische ziekenhuizen

Zorg Van augustus van dit jaar tot augustus 2020 stijgen de lonen voor verpleegkundigen en artsen met 8,25 procent.

De onderhandelingen begonnen negen maanden geleden, onder druk van acties.
De onderhandelingen begonnen negen maanden geleden, onder druk van acties. Foto Robin Utrecht/ANP

De academische ziekenhuizen en de vakbonden hebben een nieuwe cao voor de 78.000 verpleegkundigen, artsen en anderen die er werken. Van augustus van dit jaar tot augustus 2020 stijgen de lonen met 8,25 procent.

Dat is dinsdag bekend gemaakt. De onderhandelingen begonnen negen maanden geleden, onder druk van acties hebben de ziekenhuizen het loonbod intussen verhoogd. Alle maatregelen om werkdruk voor verpleegkundigen te verlagen – wat de bonden eisen – zijn uit de cao-afspraken gehaald. Die worden nu door de acht academische ziekenhuizen zelf uitonderhandeld met de vakbonden.

Lees ook Steeds vaker beddentekort door gebrek aan verplegers

Door het groeiende tekort aan verpleegkundigen, in het hele land, kampen veel ziekenhuisafdelingen met hoge werkdruk. Daardoor vallen sommige verpleegkundigen uit, en moeten de anderen nog harder werken. Afgelopen jaar zijn veel verpleegkundigen gestopt met hun baan in een academisch ziekenhuis en verder gegaan in een algemeen ziekenhuis. Daar zijn de lonen iets hoger.

Generatieconflict

Er is onder verpleegkundigen ook een sluimerend generatieconflict: boven de 57 jaar willen verpleegkundigen zelf bepalen of ze nog avond- en nachtdiensten draaien. Die betalen beter dan dagdiensten, maar gelden als zwaar omdat het dagritme wordt verstoord. Vaak hebben de oudere verpleegkundigen die diensten al 30 jaar gedaan.

De ziekenhuizen wilden, wegens het personeelstekort, dat iedereen tot zijn of haar pensioen zou doorgaan met avond- en nachtdiensten. Jongere werknemers vinden dat lastig omdat ze jonge kinderen hebben. De eis om ouderen die verplichting op te leggen – het zogeheten ‘generatiebeleid’ – is geschrapt.