Meer vrouwelijke topverdieners bij grote Nederlandse bedrijven

Met name in de zorg, het onderwijs en de zakelijke dienstverlening behoren relatief veel vrouwen tot de best verdienende werknemers.

Kantoorpersoneel op de Amsterdamse Zuidas tijdens de lunchpauze.
Kantoorpersoneel op de Amsterdamse Zuidas tijdens de lunchpauze. Foto Berlinda van Dam/Hollandse Hoogte

Bij de best betaalde werknemers van grote Nederlandse bedrijven en instellingen zitten meer vrouwen dan acht jaar geleden. Van de topverdieners was in 2017 20 procent vrouw, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In 2010 was dat nog 15 procent.

Het CBS heeft gekeken naar de 0,2 procent best betaalde banen bij bedrijven en publieke instellingen met ten minste vijfhonderd werknemers. In 2017 telde Nederland volgens deze berekening bijna 6.600 topverdieners.

Dat vrouwen nu een groter deel uitmaken van het segement topverdieners, komt niet doordat er simpelweg meer vrouwen zijn gaan werken bij de ’500-plusorganisaties’. Vrouwen vulden in 2010 iets meer dan de helft van alle banen in. Zeven jaar later was daar amper iets in veranderd.

Met name in de zorg, het onderwijs en de zakelijke dienstverlening zitten naar verhouding vrij veel vrouwen bij het best betaalde personeel. In de bouw, de horeca en en de financiële dienstverlening is het aantal vrouwelijke topverdieners juist relatief klein.

Wat wel meespeelt, is dat 68 procent van de mannen bij de 500-plusorganisaties een voltijdbaan heeft, terwijl dat bij de vrouwen slechts 23 procent is. Fulltime werken blijkt haast onlosmakelijk verbonden met het verdienen van een topsalaris: vorig jaar werkte 98 procent van de topverdieners gemiddeld meer dan 35 uur per week.