Jaarlijks 22 miljard via Nederland naar fiscale paradijzen

Het kabinet wil de brievenbusfirma’s die geld laten doorstromen naar belastingparadijzen, aanpakken met een zogeheten bronbelasting.

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66): "Ons land moet niet gebruikt worden voor doorstroom naar belastingparadijzen.”
Staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66): "Ons land moet niet gebruikt worden voor doorstroom naar belastingparadijzen.” Foto Bart Maat/ANP

Jaarlijks stroomt er via brievenbusfirma’s in Nederland 22 miljard euro aan rente en royalties naar belastingparadijzen. Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd rapport van onderzoeksbureau SEO, in opdracht van het ministerie van Financiën. Vanaf 2021 gaat Nederland om de brievenbusfirma’s aan te pakken extra belasting heffen over deze geldstromen.

Lees ook: Belasting omzeilen wordt lastiger

De invoering van een heffing op financiële stromen naar landen met zeer lage belastingtarieven, de zogeheten bronbelasting, staat in het regeerakkoord. Het is voor het eerst dat zo concreet is becijferd hoe omvangrijk deze geldstroom is, en wat de aanpak van belastingontwijking kan opleveren.

Volgens SEO passeerde er in 2016 zo’n 200 miljard euro aan rente, royalties en dividenden door Nederland. Zo’n 10 procent daarvan belandt in 22 landen die Nederland als belastingparadijs ziet, zoals Bermuda en de Kaaimaneilanden. De overige 90 procent stroomt naar landen die volgens Nederland wél in de haak zijn, zoals Europese staten en de VS. De grens voor goed of fout legt Nederland bij een vennootschapsbelastingtarief van 7 procent.

Schatkist schiet niets op

“Ons land moet niet gebruikt worden voor doorstroom naar belastingparadijzen”, stelt staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) in een toelichting. De bijna 180 miljard euro die in ‘goede’ landen terechtkomt, is niet per definitie boven alle twijfel verheven. Ook bij die geldstromen kan volgens het ministerie sprake zijn van belastingontwijking. Nederland werkt al met tientallen andere landen samen om dergelijke ontwijking aan te pakken.

Volgens SEO telt Nederland 15.000 brievenbusbedrijven. Snel verwacht dat brievenbusbedrijven die geraakt worden door de bronbelasting hun activiteiten in Nederland opdoeken. De Nederlandse schatkist schiet dus niks op met de nieuwe belasting.