Omstreden Duitse inlichtingenchef met vervroegd pensioen

Hans-Georg Maassen Het ontslag van Hans-Georg Maassen volgt op zijn verwijten dat politici en media in Duitsland hysterisch en naïef zijn.

Hans-Georg Maassen
Hans-Georg Maassen Foto EPA

De politiek erg omstreden directeur van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Hans-Georg Maassen, is met onmiddellijke ingang met vervroegd pensioen gestuurd. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Seehofer maandag bekend. Dit weekeinde zwol de roep om het onmiddellijke ontslag van Maassen aan, nadat naar buiten was gekomen dat hij in een toespraak voor zijn Europese collega’s scherpe kritiek had geuit op politici en media in eigen land, die hij hysterie en naïviteit verweet. Regeringspartij SPD zou zich zelfs laten leiden door „radicaal linkse krachten” in haar gelederen.

Verder zinspeelde Maassen in die toespraak op een mogelijke overstap naar de politiek of het bedrijfsleven, wat ook hoogst ongebruikelijk is voor een chef van de geheime dienst die nog in functie is. Minister Seehofer sprak van „onacceptabele formuleringen” die het onmogelijk maken om nog op een basis van vertrouwen samen te werken.

Lees ook: Duitse veiligheidschef herziet mening over video rechts-radicalen Chemnitz

In september had Maassen, eveneens met omstreden uitspraken, de Duitse coalitie in een ernstige crisis gestort. In een interview met de krant Bild gaf hij commentaar – naar later bleek ongefundeerd – op de racistische uitingen van extreemrechtse betogers in de Oost-Duitse stad Chemnitz, en aanvallen op mensen met een migratieachtergrond. Die gebeurtenissen volgden op een ruzie waarbij een Duitser met messsteken werd omgebracht, met een Irakees en een Syriër als verdachten.

Maassen zaaide twijfel over de videobeelden die op sociale media verschenen van extreem-rechtse betogers die één of meer vermeende buitenlanders lijken op te jagen. Er zouden goede gronden zijn, aldus Maassen, om aan te nemen „dat het gaat om welbewust misleidende informatie, mogelijk om de aandacht af te leiden van de moord in Chemnitz”. Niet alleen was geen sprake van ‘moord’ maar van verdenking van doodslag. Ook bleek dat Maassen geen concrete aanwijzingen voor desinformatie. En dat er een aanval van een extreem-rechtse groep op een Joods restaurant was gepleegd, noemde hij helemaal niet.