Fleetwood Mac sluit jubileumeditie Pinkpop af

De Brits-Amerikaanse band speelde in 1971 ook al eens op Pinkpop en is volgend jaar de afsluiter van de vijftigste editie van het popfestival.

Fleetwod Mac tijdens een optreden in New York op 26 januari 2018. Met van links naar rechts: Stevie Nicks, John McVie, Christine McVie, Lindsey Buckingham en Mick Fleetwood.
Fleetwod Mac tijdens een optreden in New York op 26 januari 2018. Met van links naar rechts: Stevie Nicks, John McVie, Christine McVie, Lindsey Buckingham en Mick Fleetwood. Foto Evan Agostini/AP

Fleetwood Mac komt in 2019 naar Pinkpop. De Brits-Amerikaanse band is de afsluiter van het jubilerende popfestival, dat komend jaar op 8, 9 en 10 juni plaatsvindt. Het is de eerste grote naam die de organisatie bekend heeft gemaakt.

Het wordt de vijftigste editie van het jaarlijkse festival bij Landgraaf. In 1971 speelde Fleetwood Mac ook al eens op Pinkpop, dat toen nog in Geleen werd gehouden. Festivalbaas Jan Smeets zegt tegen de Limburgse omroep L1 dat hij zich daar niks meer van kan herinneren.

Smeets stelt tegenover L1 ook dat het vooral de oudere bezoekers plezier zal doen de band rond Stevie Nicks nog eens te kunnen zien spelen:

“Dan kunnen de oudere festivalgangers afscheid nemen van hun jeugd. Dat hebben ze destijds bij The Rolling Stones en Paul McCartney ook kunnen doen. Dit is gelijksoortige muziek.”

Fleetwood Mac werd in 1967 opgericht en is bij het grote publiek vooral bekend van hits uit eind jaren zeventig als ‘Don’t Stop’, ‘Go your own way’ en ‘Dreams’. De band heeft in zijn meer dan vijftigjarige bestaan ruim honderd miljoen albums verkocht.

Van de originele bezetting is alleen Mick Fleetwood nog over, kort daarna kwam ook John McVie erbij. De bandnaam Fleetwood Mac is een samentrekking van hun beide namen. Sinds halverwege de jaren zeventig bestaat de Brits-Amerikaanse band naast Fleetwood en John McVie ook uit Stevie Nicks en Christine McVie. Dit jaar is de band versterkt met de nieuwkomers Mike Campbell en Neil Finn die de plaats van de vertrokken gitarist en zanger Lindsey Buckingham innamen.

Lees ook deze recensie van een concert van Fleetwood Mac in 2015 in de Ziggo Dome: Fleetwood Mac blaakt van het zelfvertrouwen

Er zijn nog geen andere grote artiesten bekend voor de jubileumeditie van Pinkpop. Wel gaan al langer namen rond als The Cure, Coldplay, The Police en Rammstein. Smeets laat aan L1 weten dat The Police wel op zijn verlanglijstje stond, maar dat de band niet meer bij elkaar komt.