Facebook blokkeert 115 accounts op vooravond verkiezingen VS

Op de profielpagina’s op Facebook en Instagram werden in het Engels, Russisch en Frans berichten over de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen geplaatst.

Een medewerker van Facebook bekijkt via een monitor van het bedrijf politieke berichten die op het sociale platform worden geplaatst door gebruikers.
Een medewerker van Facebook bekijkt via een monitor van het bedrijf politieke berichten die op het sociale platform worden geplaatst door gebruikers. Foto Jeff Chiu/AP

Facebook heeft maandag 115 pagina’s geblokkeerd na een tip van de Amerikaanse justitie. De profielen houden mogelijk verband met buitenlandse overheden, die via sociale media de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten willen beïnvloeden. Dat schrijft Facebook in een blog.

Het gaat om dertig Franstalige en Russische Facebook-pagina’s en 85 Instagram-accounts, waarop berichten in het Engels werden geplaatst. Instagram is ook eigendom van Facebook. De accounts deelden verschillende berichten, over Amerikaanse beroemdheden en over de verkiezingen. De inhoud en timing van die berichten zou wijzen op “gecoördineerd, niet-authentiek gedrag”.

De verkiezingen in de VS zijn een vuurproef voor sociale media

Facebook moet verder onderzoek doen naar de gestrafte accounts en kan nog niets zeggen over de herkomst van de activiteit. Het bedrijf ontving zondagavond de informatie van de overheid en besloot de pagina’s direct te blokkeren, “aangezien het zo kort dag was tot de verkiezingen”. De midterms vinden dinsdag plaats.

Het sociale netwerkbedrijf kwam na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 in opspraak. Rusland wordt ervan verdacht die verkiezingen te hebben willen beïnvloeden, door onder meer Facebook en Twitter in te zetten om nepnieuws te verspreiden.