‘Fabrikant Stint trekt aanvraag faillissement in’

Producent Stintum hoopt dat de kar misschien snel weer de weg op mag, zegt directeur Edwin Renzen tegen RTV Utrecht.

Foto Rob Engelaar/ANP

Stintum, de producent van de Stint, heeft zijn faillissementsaanvraag ingetrokken. Het bedrijf wil eerst afwachten of de elektrische bolderkar misschien snel weer wordt toegelaten op de openbare weg, laat Stintum-baas Edwin Renzen dinsdagavond weten aan RTV Utrecht. Renzen was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Hoe de Stint een politieke kwestie werd

Tegen RTV Utrecht zegt Renzen dat hij om meerdere redenen hernieuwde hoop heeft gekregen op een terugkeer van de Stint. Hij noemt bijvoorbeeld het onverwachte hoger beroep bij de Raad van State dat dinsdag werd aangetekend door een Almeerse kinderopvang, tegen een uitspraak van de voorzieningenrechter in Utrecht. De crèche probeerde via een kort geding het verbod op de Stint ongedaan te maken, en werd door de rechtbank in het ongelijk gesteld. Beroep tegen zo’n uitspraak in een kort geding is niet gebruikelijk. Volgens de advocaat van de opvang was het proces echter niet eerlijk.

Daarnaast stelt Renzen zijn vertrouwen in overleg tussen minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) en een aantal kinderopvangcentra, dat volgens De Telegraaf volgende week gaat plaatsvinden. De kinderdagverblijven willen graag dat ze de bolderkar weer mogen gebruiken. Oudervereniging Boink liet maandag nog weten dat er sinds het tijdelijke verbod op de Stint meerdere bijna-ongelukken zijn gebeurd met kinderen die lopend over straat moeten - zonder daarbij een specifiek aantal te noemen.

Mogelijke nieuwe aanvraag

Lees ook: De Stint: een elektrisch karretje bedoeld als veilig alternatief

Stintum kondigde vorige week maandag aan dat het een faillissementsaanvraag had ingediend bij de rechtbank. Volgens Renzen kwam er vanwege het Stintverbod geen geld meer binnen. De directeur gokt er nu toch op dat de Stint snel weer wordt toegelaten. In dat geval kunnen de karren die nu bij Stintum staan opgeslagen, alsnog worden verkocht. Als er níet snel verandering komt in de situatie, komt er volgens Renzen mogelijk een nieuwe faillissementsaanvraag.

Tijdens overleg in de Tweede Kamer over de Stint zei minister Van Nieuwenhuizen dinsdag dat het “zeer wel mogelijk is” dat “een vorm van de Stint” weer gaat rondrijden. Van twijfels over de veiligheid mag dan geen sprake meer zijn, benadrukte de bewindsvrouw volgens persbureau ANP.

Reden voor het tijdelijke verbod van de Stint is het ongeluk in Oss, waarbij eind september vier kinderen omkwamen en twee zwaargewonden vielen. Een Stint werd op een spoorwegovergang geschept door een trein, wellicht omdat er technisch iets mis was met het karretje. Van Nieuwenhuizen haalde de Stint begin oktober van de weg vanwege de “potentiële veiligheidsrisico’s”.