Europa

Timmermans is boegbeeld sociaal-democraten bij Europese Parlementsverkiezingen van 2019

Foto REUTERS

Frans Timmermans wordt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2019 het boegbeeld van de sociaal-democratische fractie, de S&D. De enige tegenkandidaat voor die rol heeft zich teruggetrokken, maakte de S&D maandag bekend. Als aanvoerder van de Europese sociaal-democraten bekleedt Timmermans geen formele rol bij de verkiezingen. De positie is niet hetzelfde als die van lijsttrekker bij nationale verkiezingen. Aangezien er geen Europese lijsten zijn, bestaan er ook geen Europese lijsttrekkers. De aanwijzing van Timmermans als S&D-voorman maakt wel iets anders duidelijk: dat het collectief hem ziet als de opvolger van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. (NRC)