‘Een op twaalf jongeren psychisch ongezond’

Tien jaar geleden zei iets minder van de jongeren te kampen met psychische klachten. De meestvoorkomende klacht is depressie.

Foto Olaf Kraak/ANP

Ruim 8 procent van de 12- tot 25-jarigen zegt psychisch niet gezond te zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim een derde van de jongeren die psychische problemen hebben, zegt in de afgelopen twaalf maanden een depressie te hebben gehad.

Het CBS onderzocht de gezondheid van jongeren in de periode van 2015 tot en met 2017. Tien jaar geleden voerde het statistiekbureau een vergelijkbaar onderzoek uit. Destijds zei 7 procent van de jongeren met psychische problemen te kampen.

De algemene gezondheid van jongeren is ongeveer even goed gebleven. In de periode van 2015 tot en met 2017 gaf 90,7 procent van de jongeren een “positief antwoord” op de vraag hoe het met hun algemene gezondheid gesteld is. Tien jaar eerder was dit 89,6 procent: niet significant minder.

Lees ook: NRC checkt: ‘Druk op jongeren neemt gevaarlijke vormen aan’

Vaker meisjes

Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat meisjes vaker kampen met psychische problemen dan jongens - net als tien jaar geleden. De jongeren kampen vooral met depressies. Ook hebben zij vaker dan psychisch gezonde leeftijdsgenoten last van kwalen als migraine, allergieën en rugpijn.

Het CBS baseert zich op een enquête waarbij jongeren gevraagd wordt naar hun gemoedstoestand. Op basis van de antwoorden wordt een score tussen 0 (zeer ongezond) en 100 (perfect gezond) berekend. Jongeren met een score onder de 60 zijn volgens de berekening psychisch ongezond. Over de oorzaken van de klachten, doet het CBS geen uitspraken.