Recensie

Recensie Film

De 6 beste van Welles

De meesterwerken De films van Orson Welles zijn nog steeds een inspiratiebron voor filmmakers. Virtuoos, eigenzinnig, briljant.

Orson Welles als de rijke koopman Charles Clay in ‘The Immortal Story’.
Orson Welles als de rijke koopman Charles Clay in ‘The Immortal Story’.

1Citizen Kane (1941). Welles’ briljante debuut over de opkomst en ondergang van een mediabaron. Nog altijd een bron van inspiratie voor vele filmmakers.

2Chimes at Midnight (1965). De Shakespeare-film die Welles zeer na aan het hart lag. Welles speelt de goedmoedige Sir John Falstaff, die opzij wordt geschoven voor een nieuwe tijd.

3The Trial (1962). Welles’ eigenzinnige visie op Het Proces van Kafka, met Anthony Perkins als Josef K., die bij Welles volkomen medeplichtig is aan zijn ongeluk.

4Othello (1952). Welles’ eerste zelfstandige productie die hij – nadat zijn Italiaanse geldschieter failliet was gegaan – moest wegslepen voor de poorten van de hel.

5F is for Fake (1973). Seks, leugens in kunst in Welles’ virtuoze pseudo-documentaire over goochelaars en kunstvervalsers.

6The Immortal Story (1968). Een rijke koopman (Welles) probeert aan het einde van zijn leven een zeemanslegende tot werkelijkheid te maken. Vergeefs.