Burgemeesters willen niet gekozen worden

De Haagse Stemming Vandaag onthult Uri Rosenthal Rutte’s vroege ambitie. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Het borrelt in de coalitie. Rutte is niet blij met Buma’s uithaal naar Bruins. De VVD blijkt ineens wel voor kernenergie. Waar D66 en ChristenUnie absoluut niet voor warmlopen.

AFLEIDINGSMANOEUVRE: Terug van weggeweest uit de politieke arena: kernenergie. Met dank aan Zondag met Lubach en Nieuwsuur kon Klaas Dijkhoff het eindelijk eens over iets anders hebben dan het kinderpardon. Volgens de fractievoorzitter van de VVD kunnen de klimaatdoelen in Parijs alleen gehaald worden met nieuwe kerncentrales. “Dus wat mij betreft gaan we snel beginnen met bouwen.” Opvallend: het Planbureau voor de Leefomgeving stelde onlangs het bouwen van een tweede kerncentrale in Nederland voor, maar toen negeerde VVD-klimaatminister Eric Wiebes deze optie nog. Vooral coalitiepartner D66 is niet enthousiast over Dijkhoffs plan.

SPEELBAL: Een lang gekoesterde wens van D66 kampt ook met een enthousiasmeprobleem. De grondwetswijziging die de weg vrij moet maken voor de gekozen burgemeester, stuit op weerstand van… benoemde burgemeesters. Volgende week debatteert de Eerste Kamer over het schrappen van de bepaling uit de Grondwet dat hun aanstelling “bij Koninklijk besluit” gebeurt. Tientallen burgemeesters vrezen dat de procedure “speelbal wordt van de waan van de dag” (lees: gekaapt wordt door populisten) en roepen de Eerste Kamer in een brief op niet in te stemmen met het besluit. De lastminute-lobby van de Dordtse burgemeester Wouter Kolff (VVD) wordt opvallend genoeg ook gesteund door een D66-er: Onno van Veldhuizen uit Enschede.

NIEUWSTIMING: Morgen behandelt de Tweede Kamer de begroting van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie dat zijn geld niet kwijtraakt. Een ideale ochtend dus voor NS-topman Roger van Boxtel om een nieuwtje in te steken. Hij belooft supersnelle intercity’s tussen Amsterdam en Groningen. Stations overslaan bespaart een kwartier reistijd. Over een paar jaar met snellere treinen mogelijk een half uur. Als proeven volgend jaar een succes zijn, mogen ook Nijmegenaren en de inwoners van Breda hopen op een snellere verbinding met de hoofdstad.

(NOG) GEEN WINTER: Ondertussen lijkt zorgondernemer Loek Winter het opnieuw overnemen van de failliete IJsselmeerziekenhuizen wel te kunnen vergeten. De oud-eigenaar meldde zich met cardiologennetwerk CCN als potentiële koper. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD), die zich na veel kritiek toch intensiever met het dossier is gaan bemoeien, zei over deze optie gisteravond in het Radio 1 Journaal: “Lijkt mij niet.” Follow the Money onthult vanochtend dat Winter anderhalf jaar lang niet-declarabele medicijnen aankocht en zo de ziekenhuizen op hoge kosten joeg. Winter zelf had een zakelijk belang in het bedrijf dat de medicijnen verkocht.

COALITIEFITTIE: Het faillissement van de ziekenhuizen en het optreden van Bruins ettert nog door in de coalitie. In hun wekelijkse overleg zou Rutte volgens het AD gisteren woedend op Buma geworden zijn om diens publieke kritiek op Bruins. De premier verweet de CDA-leider dat hij een frontale aanval inzette op een van de leden van het kabinet. Het ‘eigen geluid’ kent zo zijn grenzen.

WAT WIJ LEZEN: De onstuimigheid zat er al vroeg in bij Mark Rutte, zo schrijft één van zijn mentoren Uri Rosenthal in zijn vandaag gepresenteerde biografie met de weinig spannende titel Waarnemer, adviseur, beslisser. De ex-minister onthult hoe Rutte, die dat destijds ontkende, in 2005 al aasde op het partijleiderschap toen fractievoorzitter Jozias van Aartsen wankelde door intern VVD-gekonkel. Het Torentje was altijd het einddoel voor de ambitieuze politicus.

QUOTE VAN DE DAG

“Maar er telkens op betrapt worden dat je als maatschappij kinderen ontmenselijkt – je hoeft geen Zwarte Piet-activist te zijn om te weten dat er dan iets mis is.”

Politiek columnist Tom-Jan Meeus over de kwestie-Nemr die exemplarisch is voor de discussie rond het kinderpardon.