Britse politie arresteert vijf mannen voor bespotten ramp Grenfell Tower

De vijf zijn volgens de politie betrokken bij een video waarin een kartonnen beeltenis van de woontoren onder luid gelach en gejoel in vlammen opgaat.

Een still uit de omstreden video. De politie heeft vijf mannen gearresteerd op verdenking van het verstoren van de openbare orde.
Een still uit de omstreden video. De politie heeft vijf mannen gearresteerd op verdenking van het verstoren van de openbare orde. Foto UGC/AP

De politie in Londen heeft vijf mannen aangehouden in het onderzoek naar een filmpje waarin een groep mensen de spot drijft met de brand in de Grenfell Tower. De verdachten, tussen de 19 en 55 jaar oud, gaven zichzelf maandagavond aan bij een politiebureau in het zuiden van de hoofdstad, laat de politie dinsdag weten.

De politie verdenkt het vijftal van het verstoren van de openbare orde. In de Grenfell Tower, een woontoren van 24 verdiepingen in de Londense wijk Kensington, brak vorig jaar brand uit op de vierde verdieping. Het flatgebouw brandde daarna volledig uit. 71 kwamen mensen kwamen bij de ramp om het leven.

Een jaar na de ramp: De buurt wil schuldigen zien, en vervolging.

Kartonnen doos

In een op sociale media gepubliceerde video wordt een beeltenis van de toren, een in elkaar geknutselde kartonnen doos waar in grote letters ‘Grenfell Tower’ op staat, onder luid gejoel en gelach in brand gestoken. Op de doos zijn ook slachtoffers geplakt, die veelal donkergetint zijn. Een van de poppetjes heeft een nikab aan. “Blijf in je appartement”, zegt iemand terwijl de doos vlam vat. “We komen je halen”, reageert een ander.

De politie noemt de video “verachtelijk” en “tactloos”. Stuart Cundy, de politiecommandant die het onderzoek leidt, zegt:

“Ik ben eerlijk gezegd ontzet door het tactloze karakter van de online geposte video. In totaal stierven 71 mensen door de brand in de Grenfell Tower, zoveel mensen verloren zoveel geliefden en nog veel meer zijn zwaar getroffen. Om de ramp op zo’n grove manier te bespotten is verachtelijk.”

Indien de verdachten veroordeeld worden voor de inbreuk op de publieke orde kunnen ze volgens de BBC tot twee jaar celstraf of een boete krijgen of beide.

‘Wanstaltig’

De actiegroep Justice4Grenfell noemt de video wanstaltig en zegt aan “de overlevenden die nog verder getraumatiseerd zijn door zo’n gruwelijke video” te denken en voor hen te bidden. Verder houdt de organisatie zich stil. “We erkennen dat zelfs racisten recht hebben op een eerlijk proces.”

De ramp, de dodelijkste brand in het Verenigd Koninkrijk in decennia, groeide uit tot een symbool voor sociale ongelijkheid. De Grenfell Tower werd in 2016 gerenoveerd met goedkoop isolatiemateriaal. Inwoners van de flat waarschuwden al langer voor brandgevaar. Ook reageerden de regering en premier May laat en volgens velen inadequaat.

Lees ook: Grenfell Tower is nu een verkoold symbool van sociale ongelijkheid