Blokhuis laat aantal Nederlandse ghb-gebruikers onderzoeken

NRC berichtte zondag dat het aantal mensen dat na gebruik van de zeer verslavende drug op de eerste hulp belandt, explosief stijgt.

Staatssecretaris Paul Blokhuis
Staatssecretaris Paul Blokhuis Foto Bart Maat/ANP

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) wil weten hoeveel mensen in Nederland ghb gebruiken en of het beleid tegen die drug effectief is. Dat heeft hij dinsdagmiddag in de Tweede Kamer gezegd na vragen van het CDA.

Het aantal mensen dat na gebruik van de extreem verslavende drug op de eerste hulp belandt stijgt explosief, meldde NRC zondag. In ziekenhuis OLVG in Amsterdam nam het aantal opnames bijvoorbeeld toe van vijftig in 2014 naar 133 in 2017. Blokhuis gelastte onlangs een evaluatie van het gehele drugsbeleid, maar vindt de signalen van maandag urgent genoeg om ghb apart onder de loep te laten nemen. Het huidige drugsbeleid van de overheid is vooral gericht op preventie, en opgesteld door Blokhuis’ voorganger Martin van Rijn (PvdA).

Foute vrienden, ‘verkeerde’ regio: Bono was de typische GHB-verslaafde volgens een rapport dat in 2016 verscheen.

Dat kan bijvoorbeeld een rondgang langs Nederlandse spoedeisende hulpafdelingen betekenen, om te peilen hoe groot het probleem bij hen is. De berichtgeving van dit weekend concentreerde zich op een aantal grotere ziekenhuizen. Blokhuis wil een landelijk beeld krijgen en daarop zijn beleid waar nodig aanpassen, zegt zijn woordvoerder. Begin volgend jaar schrijft de staatssecretaris een brief aan de Kamer over zijn bevindingen.

Twitter avatar EvertJanSlootwe Evert Jan Slootweg Ik maak me grote zorgen over de explosie aan opnames bij spoed eisende hulp vanwege GHB gebruik. Lees: https://t.co/nZ0sz2T3C1 Vandaag bij het vragenuurtje stelde ik hierover vragen aan staatssecretaris Blokhuis. https://t.co/CIvLqyjbrx