Bankroet

‘IJsselmeerziekenhuizen namen groot risico met niet vergoede medicijnen’

De IJsselmeerziekenhuizen, vorige maand failliet verklaard, liepen tussen 1 januari 2017 en mei 2018 een groot financieel risico. Ze kochten dure chemomedicijnen in bij een Duits bedrijf die niet konden worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraars.

Dat schrijft onderzoekscollectief Follow the Money dinsdag. Deze handelwijze zou de Flevolandse ziekenhuizen 3 tot 5 miljoen euro schuld hebben opgeleverd, en mede tot hun ondergang hebben geleid.

Ziekenhuisbestuurders Loek Winter en Tim Roldaan kochten de kankermedicijnen vanaf 2013 in bij het Duitse Zytoservice, dat ze kant-en-klaar aanlevert. Die medicijnen waren duurder dan zelf geprepareerde, maar IJsselmeerziekenhuizen hoopte zo te besparen op personeelskosten. Volgens Follow the Money waren Winter en Roldaan zo enthousiast over Zytoservice, dat zij een Nederlandse vestiging oprichtten waarvan zij voor de helft eigenaar werden, net als de Duitsers.

De problemen ontstonden per 2017, toen het Nederlandse declaratiesysteem voor medicijnen veranderde. De duurdere Duitse middelen misten het sindsdien vereiste ZI-nummer. Follow the Money schrijft dat de bestuursleden van de ziekenhuizen van die verandering op de hoogte moeten zijn geweest, maar dat zij geen stappen hebben ondernomen, bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) of in samenwerking met de zorgverzekeraars, om een oplossing te vinden. Pas in mei 2018 ging IJsselmeerziekenhuizen over op declarabele kankermedicijnen uit Nederland.

Zilveren Kruis Achmea, dat de meeste patiënten van IJsselmeerziekenhuizen verzekert, bevestigt 3 miljoen euro aan voorschotten te hebben uitbetaald voor kankermedicijnen die niet vergoed zijn. De ziekenhuizen hebben nog voor zo’n 6 miljoen euro schulden bij de zorgverzekeraar uitstaan.

Follow the Money kan niet vaststellen of door de inkoop van de Duitse medicijnen sprake is van verwijtbaar handelen door de bestuurders. De curator van de ziekenhuizen moet dat bepalen. (NRC)