Reportage

Amerikaanse dromen in een matig gevulde sporthal

Basketbal De nieuwe Dordtse basketbalclub Dutch Windmills werkt naar Amerikaans model. Kruisbestuiving tussen bedrijven uit Nederland en de VS moet financiële basis leggen.

Hij speelde midden jaren negentig bij de Orlando Magic als back-up van ster Shaquille O’Neal. Nu staat Geert Hammink (49) als coach van de Dutch Windmills voor zo’n 200 toeschouwers in een sportzaal in Dordrecht. „Make some layups, bloody hell!”, schreeuwt hij zondagavond, als een van zijn spelers mist.

De Windmills debuteren dit seizoen in de eredivisie basketbal, de competitie die zo vaak geplaagd werd door faillissementen. De filosofie achter de nieuwe club is om de historische band tussen Nederland en de Verenigde Staten in te zetten voor het basketbal hier. Met als doel bedrijven, die actief zijn in één of beide landen, te bewegen te investeren in de club.

Er wordt dit seizoen gewerkt met een begroting van 450.000 euro, qua financiële slagkracht een positie in de subtop. De ambitie is om binnen drie jaar door te groeien naar ruim één miljoen én om mee te strijden om de landstitel, vertelt initiatiefnemer en voorzitter Ton Sels (57). Het begin is prima: vier van de eerste vijf duels werden gewonnen, de Windmills staan gedeeld derde.

Sels, thans ondernemer, is van huis uit historicus en de Nederlands-Amerikaanse band heeft hem altijd geïnteresseerd. Het viel hem op dat bedrijven, spelers en coaches met (verre) Nederlandse roots actief zijn in de NBA, de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie die mondiaal toonaangevend is.

Voorbeeld: familie DeVos kocht zich begin jaren negentig met hun bedrijf Amway in bij Orlando Magic. De familie is trots op hun Nederlandse achtergrond, vertelt Sels. Hammink heeft nog contact met de familie DeVos.

Daar ziet Sels kansen, zakelijk en sportief. Al moet het vooralsnog op kleinere schaal gezocht worden. Pyr-Oil – een Nederlands bedrijf dat plastic omzet in olie – stapte als een van de eerste investeerders in bij de Windmills. Eigenaar en oprichter Jan Kuipers – John voor Amerikanen – woonde decennia in de VS en zag heil in het concept van de club. Hij wordt voor zestig procent aandeelhouder. De club werkt, in de geest van de NBA, met een model van private ownership.

Een deejay zorgt voor de muziek tijdens de pauzes.

Foto Bastiaan Heus

Daarnaast zijn er nog zo’n twintig sponsors, vertelt Sels. Waaronder een vastgoedbedrijf uit Michigan, Eenhoorn LLC, dat ook actief is in Nederland. Eveneens betrokken is Vermeer Corporation, een Amerikaanse specialist in landbouwwerktuigen uit Iowa, met een vestiging in Zeeland.

En de club is in gesprek met Pizza Ranch, een grote Amerikaanse keten. Medeoprichter en directeur is Adrie Groeneweg, die ook Nederlands bloed heeft. Sels: „Wij zijn in contact met hen gekomen om te kijken of zij via Nederland ook in Europa aan de slag kunnen gaan.”

Te gast bij de ambassadeur

In juni was een clubdelegatie met bedrijven in Den Haag te gast bij de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Het idee is op termijn handelsmissies naar de VS te organiseren voor Nederlandse bedrijven. En andersom: Amerikaanse bedrijven op weg helpen in Europa.

Sels: „In de Verenigde Staten is het heel gebruikelijk om als bedrijf gecommitteerd te zijn aan basketbal, voor de relatiemarketing. Dat zien Nederlandse bedrijven die zich daar willen vestigen ook.” Als voorbeeld noemt hij NBA-club Atlanta Hawks. „Die spelen in de Philips Arena. Philips steekt daar dus geld in.”

Er is veel verbeeldingskracht voor nodig om de potentie te zien, zondagavond, bij de gewonnen thuiswedstrijd tegen Weert. Basketbal: de sport van de show, van het vermaak. Maar het is nog een kale bedoening in Dordrecht, waar voor het eerst in ruim 35 jaar weer op het hoogste niveau wordt gespeeld.

Showlichten en cheerleaders zijn er niet; daar wordt aan gewerkt. Evenals aan de nu nog wat provisorische geluidsinstallatie en het scorebord. Hammink: „En we wachten op led-boarding, dat zal ergens in december komen, dat zit nu ergens op een boot in China.” Popcorn voor toeschouwers is ook punt van aandacht. „Natuurlijk is nu alles nog niet volmaakt. We zijn bouwende”, zegt Hammink.

Voormalig NBA-speler Geert Hammink spoort zijn spelers aan tijdens een time-out.

Foto Bastiaan Heus

Er zijn dertig seizoenkaarthouders. „Dordrecht en basketbal moeten elkaar nog een beetje vinden”, zegt algemeen directeur Jasper Nieuwstraten (39) „Je trekt niet meteen volle zalen. Net als bij start-ups gaat het in stapjes.”

Het is nog zoeken naar Nederlands-Amerikaanse kruisbestuivingen in de zaal. Bij de ingang kan je ‘Original Dutch Syrup Waffle’ kopen - stroopwafels. Tien euro voor een blik. En naast het basketbalveld staat DJ Mike Lewis, voor een kwart Amerikaan, in een trui met de vlag van de Verenigde Staten plaatjes te draaien. En er zijn vier Amerikaanse spelers naar Dordt gehaald.

Er is voor de naam Dutch Windmills gekozen vanwege de ‘trigger’ voor de Amerikaanse markt. Met de molens van Kinderdijk is een overeenkomst gesloten dat zij ook de merchandising van de club gaan verkopen. Sels: „Als daar een Amerikaanse toerist komt en hij ziet een shirt van de Windmills hangen, dan vindt hij het misschien leuk om dat voor zijn zoon of dochter mee te nemen.”

Met het christelijke Dordt College in Sioux Center (Iowa), de onderwijsinstelling die vernoemd is naar de Synode van Dordrecht uit 1618-1619, is een samenwerkingsverband gesloten. In augustus waren studenten een week in Dordrecht, onder meer voor oefenwedstrijden.

De club is in gesprek met het eveneens christelijke Central College in de plaats Pella (Iowa), waar in 1847 de Nederlandse predikant Scholte zich vestigde, met in zijn slipstream meerdere volgers. Onder hen de familie Korver, vertelt Sels. In de Third Reformed Church in Pella is Kevin Korver de pastor en vader van Cleveland Cavaliers-speler Kyle Korver. Sels komt er regelmatig en spreekt dan pa Korver.

Teampastor

Het geloof is sterk geworteld in de Drechtsteden. Sels, oud-CDA-gemeenteraadlid in Schiedam, benadrukt dat ze geen christelijke club zijn, „maar het is wel iets waar we zoveel mogelijk rekening mee houden”.

Hij acht het mogelijk dat de club op langere termijn een ‘teampastor’ benoemt. Sels: „In de VS is dat heel gebruikelijk, om zo iemand rond het team te hebben. Dat is het eerste aanspreekpunt voor als mensen persoonlijke problemen hebben.”

De Amerikaanse spelverdeler en aanvoerder van de Windmills, Alec Wintering, heeft net zijn kuitbeen gebroken en hem is al voorgesteld in gesprek te gaan met Stephen Overduin, predikant van een kerk in Rotterdam. Wintering staat daar voor open. De afspraak moet nog worden gemaakt.

De Amerikaanse manier van benaderen van sport – langzaam krijgt het gestalte in Dordt.