Aanslag op Macron verijdeld: zes aanhoudingen

Vijf mannen en één vrouw zijn dinsdag op verschillende plekken in Frankrijk aangehouden. Allen kwamen ze volgens Franse media uit extreem-rechtse hoek.

President Emmanuel Macron.
President Emmanuel Macron. Foto Ludovic Marin/EPA

In Frankrijk zijn dinsdag vijf mannen en één vrouw aangehouden die “een gewelddadige actie” voorbereidden tegen president Emmanuel Macron. Dat meldt de zender BFM TV op basis van bronnen binnen het politieonderzoek. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner heeft de aanhoudingen bevestigd.

De zes hielden zich in extreem-rechtse kringen op. De aanhoudingen waren in Bretagne en de oostelijke departementen Moselle en Isère. Wat de zes, variërend in leeftijd van 22 tot 62 jaar oud, precies van plan waren is niet bekend. Ze waren nog niet vergevorderd. Bij de man die als hoofdverdachte wordt gezien zijn thuis een handvuurwapen en een aantal kleinere granaten gevonden. “Dit zijn concrete dreigingen en die baren ons zorgen”, zei Castaner tegen FranceInfo.

‘Burgeroorlog’

In juni van dit jaar werden verspreid over Frankrijk tien extreem-rechtse verdachten aangehouden, die ervan verdacht werden acties voor te bereiden tegen moslims. De Franse inlichtingendiensten houden bewegingen uit ultra-rechtse hoek scherp in de gaten.

DSGI-hoofd Patrick Calvar zei in 2016 dat Frankrijk op de rand van een “burgeroorlog” stond en waarschuwde voor een “confrontatie tussen de moslimwereld en ultra-rechts”. Over het risico dat die laatste groep zich tegen de autoriteiten zou keren sprak hij toen niet.

Oorlog, burgeroorlog: Frankrijk gebruikte grote woorden om de toestand waar het twee jaar geleden in verkeerde te beschrijven. Maar hoe te reageren?