Zonen Khashoggi willen lichaam vader terug

“Het enige wat we momenteel willen is hem begraven in Medina bij de rest van zijn familie”, zeggen de twee zonen van de vermoorde journalist in een interview met CNN.

Demonstranten tijdens een protest tegen de moord op Khashoggi voor de Saoedi-Arabische ambassade in Istanbul.
Demonstranten tijdens een protest tegen de moord op Khashoggi voor de Saoedi-Arabische ambassade in Istanbul. foto Erdem Sahin/EPA

De twee zonen van de vorige maand vermoorde journalist Jamal Khashoggi willen het lichaam van hun vader terug zodat ze hem kunnen begraven. Dat zeiden de twee nabestaanden maandag in een interview met de Amerikaanse tv-zender CNN.

“Het is geen normale situatie, het is helemaal geen normale dood. Het enige wat we momenteel willen is hem begraven in Al-Baqi (begraafplaats) in Medina bij de rest van zijn familie.”

Het is de eerste keer dat Salah (35) en Adbullah (33) Khashoggi geïnterviewd worden. Zij zeggen dat de nabestaanden grote moeite hebben om het verlies van Khashoggi te verwerken zonder zijn stoffelijk overschot: “We willen zeker stellen dat hij in vrede zal rusten. Ik kan nog niet geloven dat hij dood is. Het komt emotioneel niet binnen.”

De familie van Khashoggi had enkele weken geleden een ontmoeting met de kroonprins en koning Salman van Saoedi-Arabië. Koning Salman zei tegen hen dat de moordenaars berecht zullen worden.

Twitter avatar CNNSitRoom The Situation Room EXCLUSIVE: The sons of murdered journalist Jamal Khashoggi issue an emotional appeal for the return of their father’s body https://t.co/xq3L2qLxez https://t.co/0j0yWJbL3G
Ook na de moord op Khashoggi zullen de betrekkingen tussen Amerika en Saoedi-Arabië innig blijven, denkt Paul Aarts.

Twee verhalen

Jamal Khashoggi ging op 2 oktober het Saoedische consulaat in Istanbul binnen, maar kwam niet meer naar buiten. De regering in Riad houdt het, na het verhaal enkele keren te hebben bijgesteld, op een moord met voorbedachte rade door een losgeslagen groep.

De Turkse regering houdt een andere gang van zaken aan: Khashoggi zou vrijwel direct bij binnenkomst vermoord zijn en zijn lichaam zou daarna in stukken zijn gezaagd. Daarvoor was een speciaal doodseskader van achttien man ingevlogen, onder wie een medisch specialist die was uitgerust met een botzaag, aldus Turkije.

De Turkse autoriteiten maakten deze maandag ook bekend dat enkele dagen na de moord twee ‘schoonmakers’ werden ingevlogen, meldt persbureau Reuters. Het zou volgens een Turkse ambtenaar om een toxicoloog en een chemicus gaan, die na de moord bewijsmateriaal kwamen vernietigen.

Het stoffelijk overschot van de vermoorde journalist is nog steeds spoorloos. Een adviseur van de Turkse president Erdogan vermoedt dat het lichaam opgelost werd in zuur.

Brief

Erdogan zelf stelde vorige week in een ingezonden brief aan The Washingon Post, de Amerikaanse krant waar Khashoggi voor werkte, dat “het hoogste niveau” van de Saoedische regering de opdracht had gegeven voor de moord op de journalist. Erdogan benadrukte in de brief evenwel “de vriendschappelijke relatie” tussen de twee landen en pleitte koning Salman vrij van betrokkenheid. De Verenigde Naties willen een onafhankelijk onderzoek instellen naar de dood van de journalist.

De 60-jarige Jamal Khashoggi schreef als columnist bij The Washington Post kritisch over de regering van het Arabische koninkrijk en de rol van kroonprins Mohammed bin Salman daarin.

Lees ook de laatste column van Khashoggi, verstuurd op de dag van zijn moord, in The Washington Post: Een vrije pers, dat heeft de Arabische wereld hard nodig.