Zeker 27 doden door aanhoudend noodweer Italië

Natuurgeweld Italië wordt sinds vorige week zondag getroffen door noodweer. Vooral op het eiland Sicilië zijn veel mensen omgekomen. De regering wil hulp van de EU.

Ook in de regio Veneto, in het noorden van Italië, heeft het slechte weer veel schade aangericht.
Ook in de regio Veneto, in het noorden van Italië, heeft het slechte weer veel schade aangericht. Foto Vigili del Fuoco/AP

Door het aanhoudende noodweer in Italië zijn al zeker 27 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Al sinds vorige week teisteren stormen en hevige regen het land.

Vooral op het eiland Sicilië heeft het noodweer veel slachtoffers gemaakt door overstromingen. Premier Giuseppe Conte sprak zondag tijdens een bezoek van een „immense tragedie”.

Zaterdagnacht eiste het noodweer nog eens negens levens op het eiland, nadat snel opkomend water de mensen verraste in een huis vlak bij de stad Palermo. De slachtoffers, onder wie kinderen, zouden zijn verdronken omdat het water snel het plafond bereikte. Een man en een meisje ontkwamen, omdat ze snoep gingen halen. Een ander kon buitenshuis telefonisch alarm slaan door zich aan een boom vast te houden.

‘Violenbos’ deels verwoest

Ook in het dorp Vicari op Sicilië leidde het noodweer tot doden. Twee mannen werden in een auto meegesleurd door het water. Eén inzittende overleefde de overstroming, de ander is dood teruggevonden.

Het noodweer treft ook de natuur. In het noorden van het land is het Val Saisera-bos, waarvan de naaldbomen het hout leverden voor de beroemde Stradivarius-violen, voor de helft verwoest. Het is het zogenoemde ‘violenbos’ van Paneveggio, waar de Noorse naaldbomen groeien met een zeer hoge kwaliteit hout. Pas na 200 tot 250 jaar groei is het hout geschikt voor violenbouw. Naar schatting zijn in de afgelopen week in Italië veertien miljoen bomen verloren gegaan.

In de stad Rapallo, vlak bij Genua, zijn grote jachten op de kade gebotst door de harde windstoten en hoge golven.

Ook de rest van het land is getroffen door het noodweer. In Rome zijn veel parken en toeristische trekpleisters gesloten.

Ook de ruïnes van Pompeii zijn dicht voor toeristen, net als het San Marcoplein in Venetië. De stad staat voor driekwart onder water. Het waterniveau in de stad, die vaker geteisterd wordt door overstromingen, is volgens ANSA sinds 2008 niet zo hoog geweest.

Minister Salvini wil EU-fondsen

De gouverneur van de noordelijke provincie Veneto, Luca Zaia, zei dat de stormschade in de regio op minstens een miljard euro ligt.

Minister van Binnenlandse Zaken, tevens vicepremier Matteo Salvini (Lega), liet zaterdag weten 200 miljoen euro opzij te zetten voor noodhulp. Hij zei ook dat Italië een beroep zal doen op speciale fondsen van de Europese Unie. Volgens Salvini kost het ten minste 40 miljard euro om Italië in de toekomst van rampen zoals die zich nu voltrekken te vrijwaren.