Vijfsterrenbeweging Italië verspreidt nepnieuws over Jeroen Dijsselbloem

Volgens de Italiaanse website Pandora tv heeft Jeroen Dijsselbloem een plan om Italië te straffen. Het bewijs? Een interview van de Amerikaanse zender CNBC.

Foto Yves Herman

Jeroen Dijsselbloem heeft een plan om Italië te straffen, meldt de Italiaanse website Pandora tv. Het bewijs is een interview van de Amerikaanse zender CNBC met de oud-voorzitter van de eurogroep. Daarin nodigt Dijsselbloem – zo vat de voice-over in het Italiaans het gesprek samen – de financiële markten en de Europese Centrale Bank openlijk uit om de rente op Italiaanse staatsleningen op te drijven en zo banken failliet te laten gaan, want die hebben veel staatsstukken op de balans.

Zie je wel, is de conclusie van Pandora-tv: „Het financiële establishment is tegen het volk.” De europarlementariërs van de regerende Vijfsterrenbeweging zetten het filmpje vorige week dankbaar op Facebook en nodigden volgers uit het filmpje verder te verspreiden. Het past het populistische kabinet in Rome bij haar strijd tussen Rome en Brussel over de „begroting van het volk” waarmee Italië veel meer wil uitgeven dan afgesproken.

Lees ook het opiniestuk: In Italië is ook het populisme schijn

Italiaanse zenders gebruiken geen ondertitels en wie alleen dit filmpje zag, moest maar vertrouwen op de tv-makers. Maar de website Butac, die zich opwerpt als een waakhond tegen nepnieuws, keek naar het echte interview en ontdekte dat Dijsselbloem het helemaal niet zo heeft gezegd. Hij zei te hopen dat de Italiaanse kiezers begrijpen hoe wankel de financiële situatie van hun land is, begrijpen dat een implosie dreigt, en dat dan een correctie van binnenuit komt.

Ook na deze ontmaskering van het filmpje blijft de Vijfsterrenbeweging Dijsselbloem op Facebook beschuldigen van „financieel terrorisme’’. De man achter Pandora-tv, Giuletto Chiesa, zegt laconiek dat hij de tekst niet heeft gemanipuleerd, maar „gedecodificeerd”. Maar deze affaire roept vragen op. Chiesa, nu 78, is oud-correspondent in Moskou en heeft daar nog steeds uitstekende contacten – er is vaak gesuggereerd dat hij geld uit Rusland krijgt. Hij had het filmpje overgenomen van de Amerikaanse website ZeroHedge, een financieel blog dat vaak in verband is gebracht met de alt-right beweging in de VS.