Trumpblog

Trump: plan Macron voor Europees leger “zeer beledigend”

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Trump: plan Macron voor Europees leger "zeer beledigend"

President Donald Trump heeft vrijdagavond voor zijn aankomst in Parijs uitgehaald naar zijn gastheer, de Franse president Emmanuel Macron. In een tweet noemde Trump de suggestie van Macron dat Europa een Europees leger moet vormen "zeer beledigend".

Macron zei deze week tijdens een radio-interview dat Europa zichzelf moet kunnen beschermen tegen bedreigingen uit China, Rusland en de Verenigde Staten. Hij sprak daarbij over digitale veiligheid, maar ook over internationale instabiliteit. Later in het interview sprak hij over de noodzaak een Europees leger te vormen.

Trump heeft aanstoot genomen aan dat idee, liet hij weten bij aankomst in Parijs met het presidentiële vliegtuig Air Force One, voor een grote herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog op zondag. Op Twitter schreef hij dat Europa eerst "zijn eerlijke deel van de NAVO" zou moeten betalen:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump President Macron of France has just suggested that Europe build its own military in order to protect itself from the U.S., China and Russia. Very insulting, but perhaps Europe should first pay its fair share of NATO, which the U.S. subsidizes greatly!

De kwestie kan een bron van ergernis vormen bij besprekingen tussen Trump en Macron, die voor zaterdag op het programma staan.

'Trump speelde sleutelrol in betaling zwijggeld Stormy Daniels'

President Trump was bij elke stap rond het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels en playmate Karen McDougal betrokken, of op zijn minst op de hoogte. Dat meldt The Wall Street Journal vrijdagavond. De krant baseert zich op tientallen anonieme bronnen, en een 80 pagina's dikke aanklacht, die de Amerikaanse justitie opstelde voor Trumps voormalig advocaat en persoonlijk fixer Michael Cohen.

Het artikel onderschrijft de verklaring die Cohen in augustus voor de rechtbank in New York gaf. Cohen bekende daar twee jaar geleden Daniels, die beweerde een affaire met Trump te hebben gehad, in opdracht van de president te hebben betaald.

Voor het afkopen van McDougal werkte Trump samen met David Pecker van American Media, die 150.000 dollar naar de playmate overmaakte in ruil voor haar verhaal. Dat zou hij publiceren in het blad The National Enquirer, maar heeft Pecker nooit gedaan.

Trump heeft altijd ontkend dat hij op de hoogte was van de deals met Daniels en McDougal, die mogelijk tegen de Amerikaanse campagnewetgeving indruisen. Zijn huidige advocaten hebben niet gereageerd op het verhaal van The Wall Street Journal. Daniels' advocaat Michael Avenatti deed dat wel: "Dit bewijst opnieuw dat we gelijk hadden", zegt hij tegen CNN. Ik vind dat de president moet worden aangeklaagd.

Republikeinse senator wil wettelijk verbieden dat Mueller ontslagen wordt

De Republikeinse Senator Susan Collins uit Maine wil een officiële stemming over wetgeving die het president Trump verbiedt het onderzoek dat Robert Mueller naar hem voert te beëindigen. Het is noodzakelijk dat de speciaal aanklager de kans krijgt het onderzoek naar banden tussen president Trump en Rusland af te ronden, zegt Collins.

Ze is bang dat het onderzoek van Mueller gevaar loopt zolang Matthew Whitaker de scepter zwaait over het Amerikaanse ministerie van Justitie. Whitaker neemt de honneurs waar sinds het ontslag van Jeff Sessions eerder deze week en overziet zo ook het onderzoek van Mueller. In tegenstelling tot Sessions - voor wie hij als stafchef werkte - maakt Whitaker geen geheim van zijn mening over het onderzoek van Mueller, dat hem veel te lang duurt. Collins:

"Ik maak me ernstig zorgen over uitspraken die de plaatsvervangend minister over het onderzoek van Mueller heeft gedaan."

Collins stelt daarom een wet voor die voorschrijft dat alleen een door de Senaat benoemde minister Mueller zou mogen ontslaan. Whitaker voldoet niet aan die eis.

My statement on legislation to protect the Special Counsel's investigation. https://t.co/k7P5HGHqun pic.twitter.com/VptSyeWQLV

— Sen. Susan Collins (@SenatorCollins) November 9, 2018

Amerikaanse wapenexport stijgt met 13 procent

President Donald Trump bij de traditionele zwaarddans met de Saoedische koning Salman bin Abdulaziz al-Saud (links)in Riad. Foto AFP

De Amerikaanse wapenexport naar buitenlandse mogendheden en bedrijven is afgelopen jaar met 13 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, naar in totaal 192,3 miljard dollar (169,6 miljard euro). Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

De Verenigde Staten zijn 's werelds grootste wapenhandelaar. De regering van president Donald Trump wil die wapenhandel nog verder uitbreiden, ondanks zorgen daarover van mensenrechtenorganisaties. De grootste Amerikaanse wapenleveranciers zijn onder meer Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics en Northrop Grumman. Die bedrijven verkopen onder meer schepen, tanks, vliegtuigen en raketten aan buitenlandse legers en bedrijven.

De wapenverkoop aan buitenlandse overheden steeg met 33 procent naar 55,66 miljard dollar, ten opzichte van 41,93 miljard dollar een jaar eerder. De verkoop van wapens aan bedrijven (het zogeheten 'commerciële segment') steeg van 128,1 miljard dollar naar 136,6 miljard dollar, blijkt uit cijfers van het ministerie.

Een van de grootste klanten van de VS is Saoedi-Arabië. Dat land is goed voor ongeveer 10 procent van de totale wapenexport van de VS. Bij Trumps aantreden als president bezocht hij Saoedi-Arabië als eerste en sloot hij een meerjarige wapendeal ter waarde van zo'n 110 miljard dollar (96 miljard euro). De verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië wordt vaak fel bekritiseerd, onder meer vanwege de omstreden oorlog in Jemen waar Saoedi-Arabië aan meedoet.

Grootste exporteur ter wereld

Het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) houdt de wapenexport van landen bij, maar gebruikt daarbij hele andere criteria (PDF) dan de Amerikaanse overheid. Ook volgens de cijfers van het SIPRI is de VS de grootste wapenexporteur ter wereld. In 2017 bedroeg de export ruim 12 miljard dollar. Ter vergelijking: in datzelfde jaar bedroeg de wapenexport van de gehele EU ruim 8 miljard, van Rusland zo’n 6,1 miljard en van China zo’n 1,1 miljard. Nederland is overigens ook een grote wapenexporteur. Uit de cijfers van SIPRI blijkt dat Nederland in de top tien van de wereld voorkomt.

#Fakenews uit het Witte Huis?

Het nieuws dat het Witte Huis de persaccreditatie van CNN-verslaggever Jim Acosta heeft ingetrokken, krijgt een staartje. Eén dag na het voorval deelt perswoordvoerder Sarah Sanders op haar officiële Twitteraccount een video van het incident. Op de beelden is het moment te zien dat een stagiair van het Witte Huis de microfoon van Acosta probeert te pakken.

"We blijven bij ons besluit om de pas van deze persoon in te nemen. We tolereren het ongepaste gedrag niet, dat duidelijk is vastgelegd in deze video," schrijft Sanders erbij. En in een eerder bericht: "We zullen nooit tolereren dat een journalist zijn hand legt op een jonge vrouw die gewoon haar werk als stagiair op het Witte Huis probeert te doen."

Twitter avatar PressSec Sarah Sanders We stand by our decision to revoke this individual’s hard pass. We will not tolerate the inappropriate behavior clearly documented in this video. https://t.co/T8X1Ng912y

De beelden moeten bewijzen dat journalist Acosta agressief handelde. Maar klopt de video wel?

Op Twitter doet al snel een video met split-screen de ronde. Aan de ene kant de video van het Witte Huis, aan de andere kant die van NBC broadcast. Het lijkt hierop dat de video van het Witte Huis eerst vertraagd, daarna versneld wordt afgespeeld. Maar ja, kloppen deze video's wel?

NRC zette het moment uit de livestream naast het filmpje van het Witte huis. Bovenaan zie je de versie van het Witte Huis, onder de live-uitzending van hetzelfde moment.

Het verschil is niet groot, maar er lijkt inderdaad iets met de snelheid gedaan. De video van het Witte Huis is volgens onze videoredacteur twee frames sneller, waardoor de handeling agressiever lijkt. Het inzoomen heeft ook effect, hierdoor wordt de nadruk op het getouwtrek van de microfoon gelegd. Hetzelfde gebeurt door de herhaling. Wie het beeld van de hele scene bekijkt ziet dat er vooral sprake is van interactie.

Het lijkt er dus inderdaad op dat de woordvoerder van het Witte Huis een licht gedokterde video uitstuurde. Het filmpje dat Sanders deelde, werd woensdag als eerst gedeeld door een auteur van de extreemrechtse website InfoWars. "Acosta gebruikt duidelijk zijn linkerarm om de vrouw fysiek tegen te werken/tegen te houden", staat eronder.

Witte Huis trekt persaccreditatie CNN-verslaggever in

Verslaggever Jim Acosta van CNN heeft woensdagavond te horen gekregen niet langer welkom te zijn in het Witte Huis. Aanleiding is een persconferentie van eerder die dag, waarbij Trump en Acosta stevig botsten naar aanleiding van vragen van Acosta over de migrantenkaravaan en het Ruslandonderzoek van Mueller.

Trump zei geen volgende vragen van Acosta te willen beantwoorden. In opnames van de persconferentie is te zien hoe een vrouwelijke medewerkster van het Witte Huis probeerde Acosta de microfoon uit zijn handen te pakken, waarbij Acosta haar tegenhield.

Twitter avatar Acosta Jim Acosta I’ve just been denied entrance to the WH. Secret Service just informed me I cannot enter the WH grounds for my 8pm hit

In een statement verklaart CNN volledig achter Acosta te staan. ,,Deze ongekende beslissing is een gevaar voor onze democratie en het land verdient beter." Maar volgens perswoordvoerder Sarah Huckabee Sanders geeft de steun van CNN voor Acosta alleen maar aan dat de nieuwszender ,,buitensporige minachting voelt voor iedereen in deze regering, waaronder voor vrouwen."

Bekijk hieronder een fragment van de persconferentie waarin de confrontatie plaatsvond.

Kremlin: toch korte ontmoeting tussen Poetin en Trump in Parijs

Het Kremlin laat dinsdag weten dat Poetin en Trump elkaar in Parijs toch kort zullen ontmoeten om vast latere bilaterale gesprekken voor te bereiden, meldt Reuters.

De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag nog dat de geplande ontmoeting op 11 november in Parijs waarschijnlijk niet door zou gaan. Bij de G20-top eind deze maand in Argentinië zullen de twee elkaar sowieso uitgebreider spreken.

Er staat spanning op de relatie tussen beide landen, omdat Trump heeft aangekondigd uit een belangrijk verdrag over kernraketten voor de middellange afstand (INF) te willen stappen.

Trump: ontmoeting met Poetin in Parijs gaat waarschijnlijk niet door

President Trump heeft maandag gezegd niet zeker te weten of zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin volgende week nog doorgaat. "Waarschijnlijk niet", zei hij volgens persbureau Reuters.

De twee zouden elkaar ontmoeten op 11 november in Parijs maar volgens Trump is er nog niets geregeld. "We hebben nog niets afgesproken. We weten niet zeker of het de juiste plaats is. Ik ben in Parijs met een andere reden." Trump en Poetin zijn in de Franse hoofdstad om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

Kernraketten

Poetin had twee weken geleden op de ontmoeting aangestuurd nadat Trump had laten weten dat hij uit een belangrijk verdrag over kernraketten voor de middellange afstand wil stappen. Volgens de Amerikaanse president zouden de Russen zich niet aan de afspraken houden.

Trump benadrukte dat hij Poetin zal ontmoeten op de G20 in Argentinië eind november. Ook een woordvoerder van het Kremlin zei tegen Reuters dat de twee leiders elkaar in Argentinië zullen spreken.

Fox News en andere zenders willen Trumpspotje niet uitzenden

De Amerikaanse zenders Fox News en NBC hebben besloten een campagnespotje van president Trump over migratie niet meer uit te zenden. Eerder besloot CNN al de betreffende video af te wijzen omdat de zender concludeerde het spotje racistisch was.

Het gaat om korte variant op een video die Trump vorige week bovenaan op Twitter plaatste. Daarin wordt een illegale migrant die twee agenten vermoordde in verband gebracht met de migrantenkaravaan die momenteel door Mexico trekt. "Stop de karavaan", is te lezen, met de oproep om op Republikeinen te stemmen.

CNN has made it abundantly clear in its editorial coverage that this ad is racist. When presented with an opportunity to be paid to take a version of this ad, we declined. Those are the facts. 🍎

— CNN Communications (@CNNPR) November 3, 2018

Het spotje van dertig seconden werd zondagavond getoond tijdens een belangrijke American footballwedstrijd. Maandag erkende NBC dat het een "ongevoelig karakter" heeft en niet meer uitgezonden zal worden.

Fox News kwam tot eenzelfde conclusie een dag eerder. Opmerkelijk is dat die zender voortdurend openlijk president Trump steunt, en ook meerdere vergezochte verhalen over de migrantenkaravaan de wereld in heeft gebracht.

Ook Facebook verwijdert spotje

Een agressiever migratiebeleid is een van de belangrijkste politieke thema's van Trump, dinsdag gaan Amerikanen naar de stembus voor de zogeheten midterms. Ook Facebook heeft maandag lahoten weten dat de advertentie verwijderd is, die werd getoond in bepaalde Amerikaanse staten.

De techgigant zegt dat de video in strijd is met beleid "tegen sensationele content". Gebruikers kunnen het filmpje nog wel delen op hun eigen pagina, maar de betaalde reclame is verdwenen.

Lees ook: Wat je moet weten over de Amerikaanse midterms

Nieuw blog

Een nieuwe week met een nieuw Trumpblog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees ook: Lees hier het vorige blog terug