Trump en Sessions ageren tegen ‘stembusfraude’

Amerikaanse congresverkiezingen Naar 35 districten in negentien staten worden er ambtenaren gestuurd ‘om Amerikanen ongehinderd te laten stemmen’.

Foto Evan Vucci

Op de laatste dag voor de Congresverkiezingen heeft de Amerikaanse regering de spanning opgevoerd door extra maatregelen te nemen tegen stembusfraude. Minister van Justitie Jeff Sessions maakte maandag bekend dat hij ambtenaren naar 35 districten in negentien staten stuurt „om ervoor te zorgen dat miljoenen Amerikanen ongehinderd kunnen stemmen. Stemfraude wordt evenmin getolereerd”, aldus de minister in een persbericht. Wat de ambtenaren precies gaan doen, en op grond waarvan deze 35 (van de 435) districten zijn geselecteerd, is niet bekendgemaakt.

Diezelfde maandagochtend had president Donald Trump al een tweet van gelijke strekking gestuurd: „De politie is op het hart gedrukt goed op te letten dat dinsdag bij de verkiezingen geen illegale stemmen worden uitgebracht. Ieder die wordt betrapt, wacht de hoogste straf die de wet toestaat. Dank u.”

‘Doorgestoken kaart’

De berichten doen denken aan de dagen voor de presidentsverkiezingen van 2016, toen Trump als Republikeinse kandidaat steeds bleef aankondigen dat de verkiezingen doorgestoken kaart zouden zijn. Hij riep zijn aanhangers destijds op om goed op te letten in de stembureaus.

Ook nadat hij tot president was gekozen, hield Trump vol dat er grootschalige fraude was gepleegd bij de verkiezingen. Zijn Democratische rivaal Hillary Clinton verloor weliswaar wat betreft het aantal kiesmannen, maar ze kreeg meer stemmen dan Trump. Volgens hem waren er miljoenen stemmen op haar uitgebracht door niet-bestaande, overleden of illegale kiezers.

Lees ook: Wat je moet weten over de midterms

Een van de eerste maatregelen die Trump als president nam, was de instelling van een commissie die de veronderstelde fraude moest onderzoeken. Een jaar later werd deze commissie stilletjes ontbonden, resultaten van haar werk zijn nooit gepresenteerd.

Dit weekend maakte de Republikeinse gouverneurskandidaat in Georgia, Brian Kemp, bekend dat hij een onderzoek laat instellen naar een mogelijke hackpoging door de Democraten in het kiesregister. Zonder zijn beschuldiging te onderbouwen, zei Kemp de FBI te hebben ingeschakeld. Zijn Democratische rivaal Stacey Abrams kwalificeerde het als „machtsmisbruik”.

Stembureaus gesloten

Kemp is Secretary of State in Georgia en daarmee de hoogste politieke verantwoordelijke voor de verkiezingen in de zuidelijke staat. Vanaf het moment dat hij zich kandidaat stelde voor de gouverneursrace, is hem gevraagd of hij zich niet wilde verschonen van zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid. Hij heeft dat niet gedaan en hij ligt sindsdien onder vuur.

Niet alleen heeft hij meer dan tweehonderd stembureaus in de staat gesloten, waardoor de opkomst niet zal worden bevorderd, ook werd vorige maand bekend dat zijn bureau van 53.000 nieuwe kiezers de aanmelding had opgeschort.

Stembusfraude is zeldzaam in de VS. De conservatieve denktank The Heritage Foundation bracht vorig jaar een overzicht uit met haar bekende gevallen van 2000 tot en met 2016. Het bleek om 1.088 bewezen incidenten te gaan. Op ruim 235 miljoen stemgerechtigden, die om de twee jaar mogen stemmen, is dat een gering aantal.