‘Toestel Lion Air had kapotte snelheidsmeter’

Dat blijkt na onderzoek van de zwarte doos die donderdag werd gevonden, melden de Indonesische onderzoekers.

Indonesische duikers op de rampplek.
Indonesische duikers op de rampplek. Foto Adek Berry / AFP

Een snelheidsmeter van het vliegtuig van de Indonesische vliegtuigmaatschappij Lion Air dat vorige week in zee stortte, werkte niet naar behoren. Dat blijkt volgens Indonesische onderzoekers uit gegevens van de zwarte doos, die donderdag werd gevonden, zo meldt persbureau AP.

Op de laatste vier vluchten van de nieuwe Boeing 737 zou de meter al niet goed gefunctioneerd hebben. Het toestel steeg op de ochtend van maandag 29 oktober op richting de Indonesische stad Pangkal Pinang en stortte kort daarna neer in de Javazee. Na dertien minuten verdween het toestel al van de radar. Alle 189 inzittenden van vlucht JT610 kwamen bij de crash om het leven.

Lees ook: ‘Toestel Lion Air gevonden op bodem Javazee’

De Indonesische en Amerikaanse autoriteiten en vliegtuigfabrikant Boeing gaan de gevonden zwarte doos nog verder onderzoeken. Ook wordt onderzocht of andere toestellen wel veilig zijn. Daarnaast wordt er nog gezocht naar de tweede zwarte doos en gaat de berging van de lichamen nog verder.

Lion Air werd in 2000 opgericht en groeide al snel uit tot de grootste private luchtvaartmaatschappij van Indonesië. De maatschappij voert zowel binnen- als buitenlandse vluchten uit en heeft een vloot van meer dan 110 toestellen. Er waren al veiligheidsbezwaren bekend; tot 2016 stond Lion Air op de zwarte lijst van de Europese Unie.