Timmermans boegbeeld sociaal-democraten bij EU-verkiezingen

De enige tegenkandidaat van de PvdA-politicus heeft zich teruggetrokken. Timmermans wil na de stembusgang Jean-Claude Juncker opvolgen als voorzitter van de Europese Commissie.

Foto Vincent Kessler/Reuters

Frans Timmermans wordt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2019 het boegbeeld van de Europese sociaal-democratische partijen (S&D). De enige tegenkandidaat voor die rol heeft zich teruggetrokken, maakten de S&D maandag bekend.

Lees ook: Timmermans wil Juncker opvolgen - maakt hij kans?

Als aanvoerder van de Europese sociaal-democraten, verenigd in de Partij van Europese Socialisten (PES), bekleedt Timmermans geen formele rol bij de verkiezingen. De positie is niet hetzelfde als die van lijsttrekker bij nationale verkiezingen. Aangezien er geen Europese lijsten zijn, bestaan er ook geen Europese lijsttrekkers. De aanwijzing van Timmermans als PES-voorman maakt wel iets anders duidelijk: dat het collectief hem ziet als de opvolger van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie.

Timmermans, nu in Brussel actief als eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie, maakte vorige maand bekend dat hij zich verkiesbaar stelt voor het Europees Parlement. De 57-jarige politicus wil in de voetsporten van Juncker treden, een ongekozen baan waarvoor premier Mark Rutte hem volgend jaar vermoedelijk namens Nederland kandidaat wil stellen. Timmermans zelf neemt echter liever de verkiezingsroute, liet hij aan NRC weten. Hij wordt de lijsttrekker van de PvdA, de enige Nederlandse partij die aangesloten is bij de PES.

Lees ook: Mogen ‘we’ straks meebeslissen over de opvolging van Juncker?

De enige tegenstander van Timmermans was de Slowaak Maros Sefcovic, de huidige eurocommissaris voor Energie. Het was al duidelijk dat hij minder steun genoot binnen de PES dan de Nederlander.

‘Sterke aanvoerder’

PES-voorzitter Sergej Stanisjev, de voormalige premier van Bulgarije, roemt Timmermans als een “sterk aanvoerder” van de sociaal-democratische fractie. “Ik weet zeker dat Frans [...] niets ongemoeid zal laten om de progressieve krachten in Europa te bundelen op weg naar een sociale, eerlijke, rechtvaardige en democratische Europese Unie.”

Mocht Timmermans in het Europees Parlement gekozen worden maar een hoge positie in de Commissie mislopen, dan zal hij naar eigen zeggen gewoon zijn parlementszetel innemen. “Dat was thuis een ingewikkelde discussie. Maar als je dit doet, is die kans aanwezig. Dus dat hebben we afgesproken. Ik maak nu een bewuste keuze terug te keren naar de politiek”, zei hij tegen NRC.

Timmermans is bij de komende verkiezingen mogelijk niet de enige Nederlander die een Europese fractie aanvoert. GroenLinks-man Bas Eickhout stelde zich in september kandidaat als boegbeeld van de Europese Groene Partijen.