Thuiskok. Pardoes

Toen ik voor het laatst in de Efteling was, was dat volgens mij gewoon nog een pretpark. Met enge attracties als de Python en de Vogel Rok en oude klassiekers als Holle Bolle Gijs en de Indische Waterlelies. Om vervolgens drie dagen dat melodietje niet meer uit je hoofd te kunnen krijgen. Tegenwoordig is alleen een pretpark zijn niet meer genoeg. Kijk naar Disney, Universal Studios of Harry Potter. Een beetje pretpark is nu een merk. Met puzzels, mokken, mascottes en recepten. Ik verbaas me er dus maar niet meer over dat de Efteling nu ook kookboeken uitbrengt. Polles Taartenboek is niet eens het eerste kookboek van het pretpark uit Kaatsheuvel. Eerder was er al een pannenkoekenboek van Polle, een vriendje van Eftelingmascotte Pardoes. Polle werkt in het plaatselijke pannenkoekenhuis en verschijnt in de vorig jaar geopende attractie Symbolica.

Ik ben er zelf nog niet in geweest, maar blijkbaar komen de appetijtelijkste zoetigheden voorbij tijdens de rit. Op basis daarvan heeft schrijfster Simone van der Wal recepten uitgewerkt, zodat de taarten, traktaties en kokosmakronen nu ook in de eigen keuken gemaakt kunnen worden.

Het zijn – op recepten voor pannenkoeken met spek en kaaskoekjes na – een stuk of 35 mierzoete recepten. Ze hebben uitbundige namen gekregen, maar uiteindelijk zijn het vrij basic recepten zoals voor een tulband (‘Smakelijke smulband’) en chocolademelk (‘Winterwonderdrank’). Op de foto’s glanst de glazuur, oogt de room dik en lobbig en loopt hij zo uit dat je hem met een vinger van de pagina wil oplepelen. De ananastaart is zo mooi dat het bijna zonde is je bestek erin te zetten. Dat levert misschien wel teleurstellingen op als je thuis een poging doet de taart na te maken. Maar dat zal weinig meer uitmaken zolang de zoetigheid maar verorberd kan worden. Er wordt hier en daar nog een poging gedaan wat gezonder te doen – geraffineerde suiker wordt vervangen door honing en er zijn wat lactose- en glutenvrije recepten – maar verder is het gewoon snoepen maar!

Ik heb wel een beetje medelijden met de ouders die deze huzarenstukjes in elkaar moeten zetten, om daarna met kinderen hyper van alle suiker achter te blijven. Maar goed, je maakt er wel de blits mee op school natuurlijk, daarvoor zullen je kinderen je vast eeuwig dankbaar zijn.