Staatsbosbeheer moet ruim 1.800 edelherten afschieten

Om de Oostvaardersplassen te ‘resetten’ moeten 1.830 edelherten worden afgeschoten, blijkt uit een nieuwe telling. Zes natuurorganisaties hopen dat vandaag via een kort geding te voorkomen.

het natuurgebied de Oostvaardersplassen bij Lelystad.
het natuurgebied de Oostvaardersplassen bij Lelystad. Foto Olivier Middendorp

Niet duizend, maar ruim 1.800 edelherten moeten afgeschoten worden om de Oostvaardersplassen “te resetten”. Dat blijkt maandag uit een nieuwe telling van Staatsbosbeheer.

De afschot van de edelherten is deze maandag inzet van een kort geding van zes natuurorganisaties tegen de provincie Flevoland. De natuurorganisaties willen voorkomen dat de 1.800 edelherten afgeschoten worden.

De zes organisaties - de Dierenbescherming, de Vogelbescherming, stichting Stamina, Dierbaar Flevoland, Fauna4Life en de Faunabescherming – stapten naar de rechter om de vergunning voor het afschieten van de herten aan te vechten. De vergunning daarvoor werd afgelopen vrijdag door de provincie Flevoland verleend aan Staatsbosbeheer. Volgens de organisaties moet de natuur haar gang kunnen gaan: menselijk ingrijpen in het natuurgebied vinden zij ongepast.

Verhuizen, doodschieten of zo laten? Mogen duizend herten in de Oostvaardersplassen worden doodgeschoten?

Resetten

Met het afschieten van de edelherten wil de provincie het natuurgebied “resetten”. De Oostvaardersplassen worden heringericht en het aantal grote grazers beperkt op maximaal 1.100 dieren. De heckrunderen, tweehonderd volgens de laatste telling van Staatsbosbeheer, mogen blijven, maar een deel van de de ruim zeshonderd Konikpaarden (160) wordt verplaatst.

Van de 2.320 edelherten, waarvoor transport lastig en stressvol is, wordt het grootste gedeelte door Staatsbosbeheer afgeschoten. Volgens de plannen kunnen er 490 herten in het natuurgebied blijven, waardoor 1.830 edelherten afgeschoten moeten worden. Staatsbosbeheer wilde aanvankelijk dinsdag beginnen met het afschieten van de dieren, maar wacht tot de rechter uitspraak gedaan heeft. Die volgt vaak binnen twee weken. Tot die tijd mag Staatsbosbeheer geen herten afschieten.

De hervorming van de Oostvaardersplassen kwam tot stand na onderzoek van de commissie-Van Geel. Begin dit jaar was er veel ophef over de dieren in het gebied. Actievoerders protesteerden tegen het niet bijvoeren van de dieren, wat zij zagen als onoverkomelijk dierenleed.