Sicilië

9 doden uit 2 gezinnen

Foto’s MIKE PALAZZOTTO/ANSA en Alessandro FUCARINI/AFP

Twaalf mensen zijn dit weekeinde op het Italiaanse eiland Sicilië omgekomen nadat noodweer tot zware overstromingen had geleid. Negen mensen uit twee gezinnen kwamen om toen een kolkende rivier zich stortte op de villa (zie bovenste foto) die zij gehuurd hadden bij Palermo. Het huis was zonder vergunning gebouwd en had moeten worden afgebroken omdat het te dicht bij de rivier stond.

Eerder vorige week waren de Dolomieten en andere delen van Noord-Italië getroffen door noodweer. Daarbij vielen zeventien doden, werden miljoenen bomen meegesleurd en zijn wegen onbruikbaar geworden.

Rome wil noodhulp van de EU vragen. Dat komt op een gevoelig moment, nu Italië hard met Brussel botst om plannen meer geld uit te geven dan afgesproken. Minister Salvini (Binnenlandse Zaken) beloofde financiële hulp voor de getroffen gebieden, „in de hoop dat er geen briefjes komen” dat we te veel uitgeven.