SHV treft miljoenenschikking voor faillissement Econcern

Aansprakelijkheid Het bankroet van energiebedrijf Econcern treft ook de grootaandeelhouder. Met de curatoren is voor 11,5 miljoen geschikt.

Econcern had grootste plannen met windenergie. Een miljoeneninvestering daarin werd een fiasco.
Econcern had grootste plannen met windenergie. Een miljoeneninvestering daarin werd een fiasco. Foto Koen Suyk/ANP

SHV, het grootste familiebedrijf van Nederland, heeft voor miljoenen geschikt met de curatoren van het failliete energiebedrijf Econcern. Dat blijkt uit het jongste faillissementsverslag, dat maandag is gepubliceerd. Ten tijde van het faillissement van Econcern, in 2009, bezat SHV 40 procent van de aandelen.

De curatoren kondigden in 2016 aan dat ze SHV als grootaandeelhouder mede aansprakelijk zouden stellen voor de schade. Het bedrijf, grotendeels in handen van de familie Fentener van Vlissingen, is actief in onder meer energie, detailhandel en industrie. Het bezit onder meer groothandel Makro en transportbedrijf Mammoet.

Lees ook dit verhaal over SHV in het Midden-Oosten: SHV liet omstreden betalingen toe

De schikking die SHV, samen met de bestuurders en commissarissen van Econcern, heeft getroffen, beloopt 11,5 miljoen euro. Dat betalen ze samen. Hoe het bedrag onderling is verdeeld, hebben de curatoren, Willem Jan van Andel en Noor Zetteler, niet bekendgemaakt.

Het komt niet vaak voor dat een grootaandeelhouder medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de schade in een faillissement. In dit geval hebben de curatoren beargumenteerd dat SHV wél aansprakelijk is, als „werkgever althans opdrachtgever” van de twee van de commissarissen van Econcern, zo schreven de curatoren in een eerder faillissementsverslag. Twee Econcern-commissarissen maakten destijds ook deel uit van de top van SHV.

SHV noch de bestuurders en commissarissen van Econcern erkennen „enige aansprakelijkheid”, schrijven de curatoren in hun laatste verslag. De 11,5 miljoen euro waarvoor geschikt is, is inmiddels overgemaakt door een „aansprakelijkheidsverzekeraar”. SHV wil desgevraagd niet reageren.

Fantasierijke boekhouding

Econcern, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in duurzame energie, ging in 2009 ten onder. De val kwam na jaren van ogenschijnlijk explosieve groei. In werkelijkheid waren de mooie resultaten het resultaat van een fantasierijke boekhouding.

De curatoren houden de bestuurders en commissarissen van Econcern en SHV onder meer verantwoordelijk voor de mislukte investering in een groot windproject: Godewind. Uit niets blijkt dat de bestuurders en commissarissen vooraf een „deugdelijke analyse” hebben gemaakt van deze en andere grote investeringen, aldus de curatoren. Het geïnvesteerde bedrag van 26 miljoen euro in Godewind is „grotendeels verloren gegaan”.

Eerder heeft ook accountantskantoor PwC, verantwoordelijk voor de boekencontrole van Econcern, een schikking getroffen met de curatoren. PwC betaalde 25 miljoen euro. De accountants hadden hun handtekening gezet onder een jaarrekening vol onwaarheden. Zo maakte Econcern volgens eigen berekeningen in 2007 nog 86 miljoen euro winst. In werkelijkheid leed het bedrijf dat jaar volgens de curatoren echter al tientallen miljoenen verlies.

Lees ook dit artikel over de schikking met PwC: Dik betalen voor het falen van je accountants