Ryanair ontslaat eenzesde van cabinepersoneel Eindhoven

De cabinemedewerkers weigerden een contract te tekenen voor ‘vrijwillige overplaatsing’ van Eindhoven Airport naar een andere vliegbasis.

Eindhoven Airport.
Eindhoven Airport. Foto Vincent Jannink / ANP

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft ongeveer zestien cabinemedewerkers ontslagen die weigerden een contract te tekenen voor ‘vrijwillige overplaatsing’ van Eindhoven Airport naar een andere vliegbasis. Een woordvoerder van vakbond FNV Luchtvaart zegt geen absoluut aantal te hebben, maar zegt dat het om eenzesde van de 98 cabinemedewerkers gaat. De vakbond stapt naar de rechter.

De basis van Ryanair in Eindhoven is vanaf deze maandag gesloten, ondanks hevig protest van personeel. Ongeveer 32 medewerkers hebben wel ingestemd met de vrijwillige overplaatsing, terwijl nog eens zestien medewerkers zelf hun ontslag hebben ingediend. De rest van de 98 cabinemedewerkers die vanaf Eindhoven werkten, is niet akkoord gegaan met de overplaatsing en zit daardoor thuis, maar is nog niet ontslagen, meldt FNV Luchtvaart.

Lees ook: Ryanair zet sluiting basis Eindhoven gewoon door

De cabinemedewerkers die wel zijn ontslagen, zaten volgens de vakbond nog in hun proeftijd waardoor ze makkelijk ontslagen konden worden. De proeftijd duurt volgens het Ierse arbeidsrecht waar Ryanair zich op beroept een jaar. FNV zegt naar de rechter te stappen, maar nog geen zittingsdatum te hebben voor het kort geding. De vakbond wil dat de werknemers gecompenseerd worden of een ontslagvergoeding krijgen. Ook wil de vakbond dat de werknemers van Ryanair volgens het Nederlandse arbeidsrecht worden behandeld.

Sluiting doorgedrukt

De rechter in Den Bosch verbood vorige week de gedwongen overplaatsing, maar Ryanair lijkt zich daar weinig van aan te trekken. In eerste instantie zei de Ierse luchtvaartmaatschappij nog in beroep te gaan tegen de uitspraak, maar daarna werd die verklaring teruggetrokken en liet Ryanair weten dat de uitspraak geen belemmering vormt voor het sluiten van de basis in Eindhoven.

Lees ook: Ryanair stelt deadline: teken voor ‘vrijwillige’ overplaatsing of ontslag

Behalve de rechter verzocht ook minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) Ryanair om zich aan het Nederlandse arbeidsrecht te houden, maar daar lijkt de Ierse prijsvechter vooralsnog dus geen gevolg aan te geven. Een dag na de uitspraak van de rechter kregen medewerkers van Ryanair een brief met daarin de mededeling dat zij ontslagen zouden worden als ze niet akkoord zouden gaan met een ‘vrijwillige overplaatsing’.

Ryanair geeft zelf bedrijfseconomische redenen voor de sluiting van de basis in Eindhoven, maar volgens de rechter in Den Bosch lijkt het er meer op dat de luchtvaartmaatschappij het personeel wil straffen voor stakingsacties van de afgelopen maanden. Naast het cabinepersoneel, zitten ook de piloten van Ryanair die werkzaam waren in Eindhoven nu thuis.