Overzicht: alle Football Leaks-verhalen op een rijtje

NRC publiceert in november over de schimmige wereld achter het internationale topvoetbal. Welke Football Leaks-verhalen zijn inmiddels verschenen?
 1. Wat is Football Leaks?

  Illustratie NRC

  Na een eerste serie eind 2016 volgt nu bijna twee jaar later een tweede set verhalen. De rode draad: ze bieden een inkijkje achter de schermen van het internationale voetbal, waar geld een beslissende rol speelt. De verhalen gaan over miljardairs die ongeoorloofd geld in clubs pompen. Ze beschrijven oneerlijke concurrentie tussen clubs waardoor de grote machtiger worden en de kleine achterblijven. Der Spiegel ontving miljoenen documenten over deze wereld van klokkenluidersplatform Football Leaks en deelde ze met het Europese netwerk van onderzoeksjournalisten EIC, waarvan NRC deel uitmaakt. Het gaat om ruim 70 miljoen nieuwe documenten. Het is voor zover bekend het grootste datalek ooit.

 2. Super League: doodsteek voor Nederlandse voetbal?

  Foto Robin Utrecht/ANP

  De grootste clubs in Europa dreigen uit de Champions League te stappen en met een eigen Super League te komen. Ze zijn ontevreden over de opbrengsten van het huidige toernooi. Onder meer Bayern München, Real Madrid en FC Barcelona werken aan deze eigen competitie. Kleinere clubs als Ajax en PSV hebben het nakijken. Zo zorgen de grote Europese clubs met hun Super League-plan, in welk stadium dat ook is, én bestuurders ervoor dat de perverse kanten van het voetbal de overhand krijgen, luidt het hoofdredactioneel commentaar in NRC.

 3. FIFA-baas Infantino hielp clubs regels te omzeilen

  Foto Jean Bizimana/Reuters

  FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die bij zijn aantreden beloofde van het voetbal een eerlijke sport te maken, heeft twee van de rijkste Europese clubs in het geheim geholpen regels te omzeilen. Infantino accordeerde in 2014, als toenmalig secretaris-generaal van de Europese voetbalbond UEFA, dat Manchester City en Paris Saint-Germain honderden miljoenen euro’s van bevriende partijen bleven ontvangen.

 4. Hoe Hollanders AS Monaco in het geheim vooruit hielpen

  Foto Franck Fife/AFP

  De Nederlandse zakenman Bernard de Roos heeft in het geheim voetbalclub AS Monaco geholpen om de financiële regels van de Europese bond UEFA te kunnen omzeilen. Via zijn bedrijf AIM beloofde Bernard de Roos de club gedurende tien jaar in totaal 1,4 miljard euro aan sponsorinkomsten te betalen. Dat was per jaar een tienvoud van de toenmalige, werkelijke inkomsten. Met de Russische eigenaar van de club, de Rus Dmitry Rybolovlev, sprak hij in een side letter af dat een bedrijf van De Roos exact dit bedrag gewoon zou terugkrijgen. Met de UEFA werd uiteindelijk een milde schikking getroffen. Een dag na de publicatie werd Rybolovlev gearresteerd vanwege een al langer lopend strafrechtelijk onderzoek, onder meer op verdenking van corruptie.

 5. Slowblog: de belangrijkste, mooiste en opvallendste internationale verhalen

  Illustratie NRC

  NRC werkt voor Football Leaks samen met verschillende Europese mediapartners. Ook zij publiceren verhalen uit Football Leaks, soms internationaal getint, soms nationaal. In het slowblog verzamelen we de belangrijkste, mooiste en opvallendste internationale verhalen plus kleinere nieuwtjes.

 6. Voetbalmiljoenen en de ‘Zuidas’

  Voetbaltycoons weten Nederland goed te vinden om hun verdiende miljoen buiten het zicht van de belastingdiensten te houden. Uit een verhaal van NRC afgelopen weekend bleek hoe zeer mensen als Jorge Mendes (zaakwaarnemer van onder meer Cristiano Ronaldo) de diensten van de Zuidas en omgeving weten te vinden. Er loopt een internationaal belastingonderzoek naar Mendes waarbij een Nederlandse holding centraal staat. De Portugese fiscus verdenkt hem ervan belasting te ontwijken. De vennootschap in Amsterdam zou volgens de autoriteiten alleen maar zijn opgericht met het doel om winsten belastingvrij bij Mendes privé te krijgen.
 7. City slaat munt uit jonge voetballers


  De prominente Ghanese voetbalacademie Right to Dream sloot een geheime deal met Manchester City. In ruil voor financiële steun verplichtte de academie zich om spelers voor de Engelse topclub op te leiden. Right to Dream zal “het bij elke speler tot hoogste doel maken om Manchester City te vertegenwoordigen”. Uit het contract blijkt dat de opleiding ,,alle mogelijke inspanningen zal verrichten’’ om de transfer gratis mogelijk te maken. City heeft de ,,absolute bevoegdheid’’ om de transfer van een speler naar een andere club te blokkeren. Dit gaat in tegen de regels van de FIFA.
 8. Cultclub NAC, zorgenkind van Manchester City


  Directeur Hans Smulders geloofde heilig in de samenwerking met Manchester City. Hij kreeg zijn zin: de club zou spelers uit haar stal naar Breda sturen. De voetballers kwamen en gingen. Sommige spelers werden lievelingen van de fans. Maar even snel als ze kwamen, vertrokken ze ook weer naar elders in Europa. Inmiddels is Smulders ontslagen en staat NAC laatste. Hoe een Bredase cultclub het zorgenkind werd van Manchester City.