‘Nieuwbouwwijken Barneveld illegaal gebouwd met vervuilde grond’

Het Barneveldse afvalbedrijf Vink vervalste de papieren van een partij grond met landbouwgif DDT en styreen, dat stelt Zembla.

Een container van afvalbedrijf Vink in Barneveld in 2016.
Een container van afvalbedrijf Vink in Barneveld in 2016. Foto Peter Hilz/Hollandse Hoogte

Het Barneveldse afvalbedrijf Vink heeft in 2015 en 2016 vervuilde landbouwgrond gebruikt voor de bouw van twee nieuwbouwwijken in hun eigen gemeente. Dat meldt Zembla maandag op basis van een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten.

Volgens Zembla liet Vink in 2015 een lading grond die vervuild was met het chemische styreen en landbouwgif DDT opnieuw keuren na een schoonmaakbeurt. Daardoor leek de grond schoon, terwijl één schoonmaakbeurt niet genoeg zou zijn om de grond te reinigen.

Valsheid in geschrifte

Vervolgens is de grond onder andere gebruikt bij de bouw van nieuwbouwwijk Eilanden-Oost in Barneveld. Volgens Zembla is de misstand al sinds vorig jaar bekend bij de toezichthouder, provincie Gelderland, maar heeft deze geen actie ondernomen.

Het bedrijf dat actief is in aanneming, grondverwerking en afval, zou in totaal 10.000 ton vervuilde grond hebben gereinigd, waarvan 850 ton gebruikt is voor de bouw van de genoemde nieuwbouwwijk. Een hoogleraar milieurecht noemt het tegen Zembla “pure valsheid in geschrifte”.

Geen gevaar

De gemeente Barneveld heeft inmiddels te kennen gegeven betere controle te willen op de toepassing van grond en zegt dat de samenstelling van de grond op dit moment geen gevaar vormt voor de volksgezondheid.

In een reactie tegen de lokale online publicatie Barneveldse Krant zegt een woordvoerder namens Vink dat de grond “schoon genoeg” was om te gebruiken en dat het zand niet onder de huizen en de tuinen ligt. Ook ontkent het bedrijf dat er tijdens de eerste keuring DDT is aangetroffen.