Opinie

Nieuw elan bij Beto O’Rourke

Frits Abrahams

Tussen de Amerikaanse nieuwszender CNN en president Trump zal het wel nooit meer goed komen. Na herhaalde aanvallen op CNN door Trump weigerde CNN een campagnefilmpje van Trump uit te zenden omdat het racistisch zou zijn.

Was het zo erg? Niet erger dan allerlei discriminerende uitspraken van Trump, maar toch erg genoeg. „Zevenduizend migranten naderen de Mexicaanse grens”, zegt een gespannen mannenstem in dit filmpje, „gevaarlijke, illegale cop killers als Luis Bracamontes hebben lak aan onze wetten. Deze invasie moet stoppen.” Bracamontes is een illegale immigrant en Mexicaanse crimineel die het tijdens de rechtszitting betreurde dat hij in Californië „maar twee agenten” had vermoord.

Een moordenaar als personificatie van zevenduizend migranten – misschien is het naar de letter geen racisme, maar naar de geest komt het toch aardig in de buurt. Komt Trump er dinsdag bij de midtermverkiezingen mee weg? Als het aan zijn zoon ligt wél. „CNN weigerde deze advertentie uit te zenden”, twitterde Donald junior, „ik denk dat ze alleen fake nieuws uitzenden en niet willen praten over de echte bedreigingen die niet bij hun agenda passen.”

Ik moest terugdenken aan een eerdere aanval van Trump op CNN. Dat gebeurde vorig jaar, toen Trump een oud filmpje rondstuurde waarop hij een worstelpromotor in een schijngevecht met het nodige geweld tegen de grond werkte. Hij had het filmpje aangepast en het hoofd van de man vervangen door het logo van CNN. „Het is een trieste dag wanneer de president van de Verenigde Staten geweld tegen verslaggevers aanmoedigt”, reageerde CNN toen.

De tegenstanders van Trump worstelen nog steeds met iets anders: de vraag hoe je op de provocaties van Trump moet reageren. Negeren, met gelijke munt terugbetalen of een middenweg kiezen? Het zal de opponenten van Geert Wilders bekend voorkomen. CNN koos voor de confrontatie door het promotiefilmpje te weigeren. Reuze flink, maar toch vrees ik dat Trump zal lachen in zijn gebalde vuist: een betere promotie had zijn filmpje niet kunnen krijgen.

Ook de Democraten hebben voor het oorlogspad gekozen door oud-president Obama campagne te laten voeren tegen Trump. Maar ik zag ook een prominente Democraat die het iets anders aanpakt: Beto O’Rourke (46). Hij strijdt in Texas met de Republikein Ted Cruz om een Senaatszetel. Het zal moeilijk voor O’Rourke worden om in het conservatieve Texas te winnen, maar het positieve van zijn kandidatuur is dat hij de Democraten een nieuw elan lijkt te geven.

Ik volgde op YouTube enkele overtuigende publieke optredens van hem, zoals een lang debat met Cruz. Hij is verbaal vaardig, komt vriendelijk en ontspannen maar toch gedreven over en is voor een politicus vrij direct in zijn antwoorden. Vergelijken is altijd hachelijk, maar ik zag even het hart van Jesse Klaver en het hoofd van Lodewijk Asscher.

Wat me vooral aan O’Rourke opviel was dat hij zich niet al te scherp tegen Trump afzette. Hij liet het desgevraagd bij enkele korte afkeurende opmerkingen, en ging meteen in één adem over op zijn eigen plannen. Dus niet negeren, maar vooral ook niet accentueren. Alsof hij wilde zeggen: laat die Trump maar, luister nou even naar mij.

Ik hoop dat we nog vaker naar hem kunnen luisteren.