Nederlandse veldrijders zorgen voor feestvreugde in Rosmalen

EK veldrijden Met hun overwinningen maakten Mathieu van der Poel en Annemarie Worst het EK in eigen land tot een Nederlands succes.

Annemarie Worst viert haar overwinning bij het EK veldrijden in Rosmalen.
Annemarie Worst viert haar overwinning bij het EK veldrijden in Rosmalen. Foto Jos Kafoe/ANP

Met twee winnaars van eigen bodem – Mathieu van der Poel bij de mannen en bij de vrouwen Annemarie Worst en zelfs een volledig ‘Oranje-podium’ – is het EK veldrijden in Rosmalen zondag uitgedraaid op een Nederlands feestje.

Van der Poel, vorig jaar tijdens het EK ook al de sterkste in het Tsjechische Tabor, prolongeerde met groot machtsvertoon zijn Europese titel. De 23-jarige veldrijder reed vroeg weg bij de concurrentie en reed bijna de hele koers alleen aan kop. Op 14 seconden finishte de Belgische wereldkampioen Wout van Aert als tweede, vóór zijn landgenoot Laurens Sweeck die vier tellen later de meet passeerde.

Twijfels over zijn vorm

In aanloop naar het EK waren er twijfels gerezen over de vorm van Van der Poel, naar aanleiding van zijn 21ste plaats bij de Koppenbergcross in Oudenaarde afgelopen donderdag. „Dit kan gebeuren”, zei de alleskunner, die zich weinig zorgen leek te maken.

Van der Poel maakte zondag tijdens de koers al snel een eind aan alle onzekerheid en toonde als vanouds zijn klasse. In de eerste van in totaal negen ronden nam Van Aert een kleine voorsprong. Van der Poel sloot in de tweede ronde aan en kwam in het restant van de race geen moment meer in gevaar. Zijn voorsprong slonk wel in de slotfase, maar Van der Poel ging toen niet meer voluit. Al ruim voor de finish schudde hij de handen van de toeschouwers langs het parcours.

„In aanloop naar de Koppenbergcross heb ik iets te weinig gerust”, zo blikte hij bij de NOS terug op zijn inzinking in Oudenaarde. „Daarna heb ik twee dagen niet gefietst. Ik ben blij dat het daar gebeurd is, in plaats van hier” Op het Autotron in Rosmalen werd Van der Poel toegejuicht door duizenden uitzinnige fans. „Als je ziet hoeveel man er op de been is. Het kan niet beter voor Nederland.”

Terwijl bij de mannen nog twee Belgen het podium haalden, was bij de vrouwen de Nederlandse dominantie compleet tijdens dit EK. Annemarie Worst veroverde de Europese titel en werd op het podium geflankeerd door haar landgenoten Marianne Vos (tweede) en Denise Betsema. De Belgische titelverdedigster Sanne Cant moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Worst, die in het verleden al wereldkampioene werd bij de beloften, won eerder dit jaar ook al in Gieten, bij de Superprestige. „Alles moest goed gaan, maar ik wist dat ik het kon”, zei ze bij de NOS. „Ik heb het verschil gemaakt bij het keren en draaien. Op de lange rechte stukken kan ik dat niet”

Vos, de Europees kampioene van 2005 en 2009, maakte al vroeg in de race een matige indruk. „Ik kon niet veel meer dan proberen te redden wat er te redden viel.”