Kinderpardon: ChristenUnie-leden willen uitzetstop

De leden vragen om een uitzetstop totdat het onderzoek naar de lange asielprocedures is afgerond dat is ingesteld door staatssecretaris Mark Harbers (Migratie, VVD).

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD).
Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD). Foto Remko de Waal/ANP

Ruim 140 leden van de lokale afdelingen van de ChristenUnie (CU) pleiten voor een uitzetstop van vierhonderd in Nederland gewortelde migrantenkinderen. Dit doen zij in een motie die ze op 24 november zullen indienen op het congres van de coalitiepartij. De CU sprak in het regeerakkoord af om het bestaande kinderpardon niet te verruimen. In de motie roept de CU ook niet op het regeerakkoord open te breken.

De leden vragen om een uitzetstop totdat het onderzoek is afgerond dat is ingesteld door staatssecretaris Mark Harbers (Migratie, VVD) naar de lange asielprocedures. De Armeense Hayarpi Tamrazyan, die nu kerkasiel krijgt in Den Haag, is een van de indieners.

‘Uitzetten is onverstandig’

“Het is heel onverstandig om gewortelde kinderen uit te zetten als je aan het onderzoeken bent welke schade je daarmee aanricht”, zegt Antonie Fountain namens de partij tegen NRC. Bijna 150 leden van CU ondertekenden de motie. “Het is binnen de partij nog nooit eerder voorgekomen dat een voorgestelde motie zo breed werd gesteund”, zegt Fountain. Als deze op het congres wordt aangenomen zal deze worden ingediend in de Tweede Kamer. Vooralsnog is niet duidelijk of daarbij dan op een meerderheid kan worden gerekend.

Sinds vorige week is een kinderpardonpetitie van televisiepresentator Tim Hofman meer dan 200.000 keer ondertekend. Met dit burgerinitiatief kan Hofman ervoor zorgen dat de voorwaarden van het kinderpardon opnieuw worden besproken in de Tweede Kamer. Hiervoor kozen de ChristenUnie-leden nadrukkelijk niet: “Niet iedereen in de achterban is er gelukkig mee. Maar vanuit de partij is in het regeerakkoord afgesproken dat we dingen doen zoals we ze doen”, zegt Fountain. “Maar dit is een nieuw feit. Los van wat je van het kinderpardon vindt, dit is gewoon ondeugdelijk beleid.”

Het onderzoek naar de lange asielprocedure is ingesteld na de poging tot het uitzetten van Lili en Howick, twee tieners van Armeense afkomst. Ze woonden al tien jaar in Nederland. De avond voor hun uitzetting liepen de broer en zus weg van hun pleegadres en doken onder, waarop de politie een zoektocht in gang zette en burgers vroeg hieraan mee te doen. De affaire leidde tot veel verontwaardiging en tegenstanders spraken van een ‘klopjacht’. Uiteindelijk besloot staatssecretaris Harbers dat Lili en Howick toch mochten blijven.

Correctie (5 november 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Armeense Hayarpi Tamrazyan kerkasiel krijgt in Katwijk. Dat moet Den Haag zijn. Het artikel is aangepast.