Kick Out Zwarte Piet wil in 18 gemeenten demonstreren

De landelijke intocht in Zaanstad staat niet op de lijst van de actiegroep. Wel organiseert de groep demonstraties in Dokkum, Rotterdam, Groningen en Willemstad.

Kick Out Zwarte Piet demonstreert met protestborden bij de Ahoy.
Kick Out Zwarte Piet demonstreert met protestborden bij de Ahoy. Foto Robin Utrecht/ABO

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat dit jaar in achttien gemeenten demonstreren tegen Zwarte Piet tijdens de Sinterklaasintochten. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. De landelijke intocht in Zaanstad staat niet op de lijst van de actiegroep.

Lees de reportage over de snelwegblokkade bij Joure: En dan, op de A7, snijdt een auto de anti-Pietcolonne af

KOZP organiseert in het weekend van 17 en 18 november demonstraties in onder meer Dokkum, Rotterdam, Groningen en Willemstad. Dit jaar voert de groep op veel meer locaties actie dan voorgaande jaren.

Al eerder kondigde KOZP aan dit jaar op meerdere locaties te willen demonstreren. Op 1 juli begon de actiegroep een crowdfunding-actie om verschillende juridische zaken te kunnen bekostigen en de lokale acties financieel te kunnen ondersteunen. Er werd in totaal 12.000 euro opgehaald, liet de actiegroep weten.

Lokaal protest

KOZP benadrukt dat ze niet uit zijn op “geweld, rellen of andere vormen van protest die onnodige provocatie en agressie teweeg kunnen brengen”. Vorig jaar wilde de actiegroep demonstreren tijdens de landelijke intocht in Dokkum, maar de activisten werden op de snelweg tegengehouden door pro-Piet-demonstranten.

Het Openbaar Ministerie begon een strafzaak tegen 34 verdachten. Tegen de meeste verdachten is 120 uur taakstraf geëist. Tegen initiatiefnemer Jenny Douwes eist het OM een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Vrijdag doet de rechter uitspraak.