De hands-free beller en de ploetermoeder: deze mensen kom je tegen op de weg

Vaste gasten Ieder mens is uniek, toch ziet in het verkeer vaak dezelfde types.

De voetganger die zijn punt wil maken

Het is een zeer, zeer brede stoep waar – je weet het heus wel – niet gefietst mag worden. Jij fietst uiterst rechts, ja, ook daar mag het niet, en uiterst links loopt een wat oudere man. Zodra hij je ziet, versnelt hij zijn pas en verlegt hij zijn koers, diagonaal over de stoep, jouw kant op. Hij loopt tegen je aan, zodat hij zijn punt kan maken: dat jij argeloze voetgangers aanrijdt op de stoep.

Het petje in zijn eerste auto

Het petje is ongeveer twintig, heeft zijn eerste auto (een witte Volkswagen Polo bijvoorbeeld) en hij rijdt lekker pittig. Ook als hij helemaal geen haast heeft. Hij houdt er gewoon van het gaspedaal diep in te trappen, weer los te laten en dan weer heel diep in te trappen. Het is geen toeval dat je ineens weer aan de mug moet denken die je vannacht wakker hield. Lanceert zichzelf door zijn rijstijl voortdurend op de snelweg. Hij zit altijd naast je, achter je en voor je tegelijk. Ook als hij zijn raampje niet open heeft, hoor je de dreunende bassen van zijn muziek.

De handsfree- beller

Je staat met de fiets bij het stoplicht als iemand „heeeeey” tegen je zegt. Je draait je hoofd verwachtingsvol om om te zien welke bekende naast je is gestopt. Maar de man-in-pak naast je kijkt strak voor zich uit als hij zijn gesprek vervolgt: „even over die meeting…” Hij belt handsfree een collega. Tot het licht op groen springt, krijg je alles mee van de strategie die hij wil inzetten in het belangrijke salesgesprek waar hij naar op weg is. Jij probeert te doen alsof je heus nooit dacht dat hij het tegen jou had.

De kamikaze- oudere

Als op verjaardagen over agressie in het verkeer wordt gesproken, snapt deze zeventigplusser niet waar het over gaat. Hij heeft daar nooit last van. Dat komt omdat hij een beetje in zijn eigen wereld is, als hij auto rijdt. Hij voegt rustig in op de snelweg met veertig kilometer per uur. Dat mensen hun stuur moeten omgooien om hem te ontwijken en hun vuisten ballen in zijn richting, ontgaat hem (of haar) compleet. Op de fiets rijdt hij doodgemoedereerd door een rood stoplicht (welk stoplicht?) om een kruispunt vol fietsers en automobilisten die vol in de rem moeten, verbijsterd achter te laten.

De bakfietsouder

Op het fietspad word je ingehaald door een bakfiets vol joelende kinderen. Je was er niet op bedacht, sinds wanneer gaan bakfietsen zo hard? Sinds er elektrische bakfietsen zijn. Je bent blij dat je niet even onachtzaam aan het slingeren was. De elektrische bakfiets straalt uit wat mensen op een bakfiets altijd uitstralen: ik heb veel ruimte nodig en die neem ik ook. En dat dan opgeplust met snelheid.

De ploetermoeder

Het vaakst te zien in november. Ze fietst op haar loodzware moederfiets, kind voor én achter door de regen, die al koud en winters is. De poncho’s van haar kinderen wapperen alle kanten op. Zelf heeft ze niets om zich tegen de striemende regen te beschermen. De voorste huilt omdat het regent. De achterste huilt omdat zijn moeders laptoprugtas in zijn gezicht drukt. Zowel op de heen als de terugweg heeft ze vreemd genoeg tegenwind. Ze kan zich niet voorstellen dat het ooit zomer wordt.

De man die zijn vrouw niet laat rijden

Hij zegt het liever niet expliciet, maar uit alles blijkt dat hij vindt dat zij niet zo goed rijdt. Altijd als zij aanbiedt om te rijden is er iets. Hij zit ‘net even lekker in een flow’, ‘de bestuurdersstoel is beter voor z’n rug’. En, ‘ach laten we nu maar even doorrijden we zijn er zo’. Zelfs als ze hadden afgesproken dat zij zou rijden staat hij toch weer aan de bestuurderskant bij het instappen. „Ach ja, vergeten.” De enige keren dat ze erin slaagt het stuur te bemachtigen, is als hij aangeschoten raakt op een feestje. In het wild vraagt hij graag vreemde vrouwen of ze hulp nodig hebben bij het inparkeren.

De bumperklever

Een typische gezinsvader. Wil eigenlijk een terreinwagen, maar heeft onder druk van zijn vrouw een beigekleurige Renault Espace gezinsauto moeten kopen. Zowel op het werk als op de weg wordt de bumperklever gedwarsboomd door anderen die hem er niet langs laten. Bumperkleven is het enige delict waarvoor hij ooit bij de rechter moet verschijnen.

Deze week verschijnt van Merel Thie Vaste gasten. De moderne mens in 100 & enige gedaanten (Podium, € 15), een verzamelbundel met typologieën. Een aantal daarvan stond eerder op de Achterpagina.