‘Ik wilde het land eigenlijk niet uit voordat Asia Bibi weg kon’

Godslastering Pakistan De advocaat van Asia Bibi, die vrijgesproken werd van blasfemie, is naar Nederland gevlucht omdat hij niet meer veilig is. De Nederlandse ambassade in Pakistan wordt extra beveiligd.

Saif ul Malook, advocaat van Asia Bibi, op 8 oktober in Islamabad.
Saif ul Malook, advocaat van Asia Bibi, op 8 oktober in Islamabad. Foto T. Mughal/EPA

„Ik ben erg ongelukkig dat ik hier zit”, vertelt Saif-ul-Malook in het perscentrum in Den Haag. Zaterdagavond is de advocaat van de Pakistaanse Asia Bibi in Nederland aangekomen. De bedreigingen aan zijn adres waren dusdanig dat er voor zijn veiligheid niet meer kon worden ingestaan. Asia Bibi werd vorige week, nadat ze ruim acht jaar vastzat, door het Pakistaanse Hooggerechtshof vrijgesproken van blasfemie. Sindsdien is Pakistan lamgelegd door protesten en wordt iedereen bedreigd die Asia Bibi nog steunde of heeft gesteund.

„Een VN-gezant zette me tegen mijn wil op het vliegtuig, maar ik moest vertrekken omdat ik momenteel het grootste gevaar loop. Ik wilde het land niet uit voordat Asia Bibi en haar gezin ook weg konden.” De vrouw en twaalfjarige dochter van Saif-ul-Malook zijn eveneens in Pakistan achtergebleven.

Lees ook: ‘Echtgenoot Asia Bibi vraagt Verenigd Koninkrijk om asiel’

Asia Bibi zit nog in de gevangenis. Haar advocaat heeft haar sinds de vrijspraak niet meer gesproken. Hoe het nu met haar en haar gezin gaat, kan hij dus niet zeggen. Hij sprak Bibi twee dagen voor de vrijspraak voor het laatst. „Ze vertelde me toen dat ze een droom had waarin de poorten van de gevangenis opengingen. Het was alsof God me een boodschap stuurde dat ik de hoop niet moest opgeven en dat ik in vrijheid zou gaan leven.” Saif-ul-Malook glimlacht bij de voorspellende droom.

Hij is ervan overtuigd dat het nieuws dat de Pakistaanse regering een akkoord over vrijlating heeft met de radicale partij TLP „onjuist” is. „Natuurlijk kwam er protest. Niemand had verwacht dat de vrijspraak zou komen. Toen die op de 31e oktober om 9.30 kwam, lag om 10.00 uur het hele land plat.” De protesten waren – anders dan de vrijspraak – niet verrassend. Premier Khan en de Pakistaanse regering „treden stevig op” aldus Saif-ul-Malook. „Hij weerstaat de druk, heeft het leger achter zich staan. Bibi wordt niet meer vervolgd en mag dus staan en gaan waar ze wil. Wanneer zij het land niet kan verlaten, is dat illegaal en dat zal deze regering niet toestaan.”

Lees ook: Grote woede in Pakistan na vrijspraak in blasfemiezaak

Dat de radicale partij een papiertje toonde met een akkoord over het reisverbod in ruil voor de toezegging dat de protesten zouden stoppen, is een opzetje van de TLP, weet Saif-ul-Malook zeker. „Iedereen in het parlement en de regering snapt dat we hier te maken hebben met domme fundamentalisten, die door hun gedrag de moslimgemeenschap een slechte naam bezorgen.”

Hij is er dan ook van overtuigd dat Bibi en haar gezin een dezer dagen het land zullen verlaten, alleen is onduidelijk waarheen. Saif-ul-Malook heeft zelf nog geen asiel aangevraagd in Nederland.

De advocaat, zelf een moslim, had er de laatste jaren veel werk aan om uit te leggen waarom hij een christen verdedigde. „Zolang er geen bewijs is van blasfemie, zoals in dit geval, dan verdient iemand het om verdedigd te worden.” Sinds hij deze taak op zich nam, wordt het huis van Saif-ul-Malook en zijn gezin in Lahore streng bewaakt.

Saif-ul-Malook kwam zaterdag eerst in Rome aan, maar daar wilde niemand hem ontvangen. Daarop heeft de Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) Saif-ul-Malook naar Nederland gehaald. Ze zijn daarbij geholpen door het ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelt Jan Dirk van Nifterik, directeur van HVC. De Stichting ondersteunt de advocaat sinds vier jaar, vanaf het moment dat hij de verdediging van Bibi op zich nam.

Het is een nieuw hoofdstuk in de relatie tussen de Nederlandse en de Pakistaanse regering, die al gespannen is sinds de protesten na Geert Wilders’ aankondiging van de cartoonwedstrijd rondom de profeet Mohammed. „Dit gaat zeker leiden tot een verder verslechterende relatie met Pakistan”, zegt Nifterik desgevraagd. „Het is ook de reden dat de Nederlandse ambassade in Pakistan nu extra wordt beveiligd.”