Hof: webcamafperser Aydin C. moet verplicht proces bijwonen

C. zou 34 minderjarige meisjes hebben gechanteerd na webcamseks. Hij zou de Canadese tiener Amanda Todd tot zelfmoord hebben gedreven.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Webcamafperser Aydin C., die weigerde aanwezig te zijn bij zijn hoger beroep, moet vanaf donderdag verplicht de behandeling van zijn zaak bijwonen. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag besloten nadat het Openbaar Ministerie daarop heeft aangedrongen.

Eerder op de dag had C. via zijn advocaat laten weten dat hij niet zou komen uit protest tegen het hof. Justitie wilde dat C. direct uit zijn cel werd gehaald om het proces bij te wonen, maar dat vond het hof niet noodzakelijk. Hij weigert mee te werken aan psychologisch onderzoek, waardoor hij door justitie volledig toerekeningsvatbaar wordt geacht.

Lees ook: Webcamafperser Aydin C. mag worden uitgeleverd

C., die sinds 2014 in voorarrest zit, werd in maart vorig jaar veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van tien jaar en acht maanden voor aanranding, afpersing en chantage van 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de VS en Canada, en voor het maken en bezitten van kinderporno. Naast de meisjes zouden ook vijf meerderjarige homoseksuele mannen het slachtoffer van C. zijn geworden. C. hield zijn slachtoffers volgens het OM vaak jarenlang in zijn greep.

Chantage

Online zou C. verschillende aliassen hebben gebruikt. Hij deed zich meestal voor als vrouw, jong meisje of als jongen van rond de achttien jaar. Vaak zou hij zijn slachtoffers via verschillende chatsites hebben benaderd om hen vervolgens naakt voor camera te krijgen. Met die beelden zou hij de meisjes of mannen vervolgens chanteren. Zo dreigde hij de beelden naar familie en vrienden te sturen, in sommige gevallen deed hij dat ook. De homoseksuele mannen zou hij geld afhandig hebben gemaakt door afpersing.

Een van zijn slachtoffers zou de 15-jarige Canadese Amanda Todd zijn, die in 2012 zelfmoord pleegde. Canada wil C. in die zaak zelf berechten, de Hoge Raad in Nederland bepaalde eerder dat hij uitgeleverd mag worden.