Geldautomaten ABN Amro, Rabobank en ING worden geel met smiley

De geldautomaten gaan Geldmaat heten en zijn straks te herkennen aan een gele smiley.

Foto Geldmaat via CSN.

De geldautomaten van ABN Amro, Rabobank en ING gaan er vanaf januari 2019 anders uitzien. Ze worden geel en gaan ‘Geldmaat’ heten. Dat meldt ING maandagochtend. Eind 2020 moeten alle geldautomaten van de drie banken zijn vervangen.

De cashpunten zijn straks te herkennen aan het uithangbord met een gele smiley. De banken willen hun automaten “evenwichtiger verspreiden over het land”, omdat er steeds minder cash gebruikt wordt. Nu staan de geldautomaten van deze banken vaak nog dicht bij elkaar.

“De structurele afname van het gebruik van contant geld, in combinatie met de hoge vaste kosten voor het in stand houden van het aantal geldautomaten, zorgt ervoor dat de kosten per opname of storting van contant geld steeds verder toenemen”, schrijft Geldservice Nederland (GSN) op haar website.

Plofkraken

GSN verzorgt het geldverkeer van Rabobank, ING en ABN Amro. De drie banken hebben GSN in 2011 opgericht met dit doel.

Eind 2017 werd al bekend dat één op de vier pinautomaten zou verdwijnen. Als oorzaak werd toen ook het toegenomen aantal plofkraken genoemd.