Er is nu wél belangstelling voor verzekeraar Vivat

Overname Het Chinese Anbang wil de Nederlandse verzekeraar Vivat verkopen. Anders dan 4 jaar geleden staan mogelijke kopers in de rij.

Anbang zou ongeveer 2 miljard euro willen hebben voor Vivat.
Anbang zou ongeveer 2 miljard euro willen hebben voor Vivat. Foto Thomas Peters/Reuters

Anbang uit Peking was de enige gegadigde toen de Nederlandse staat verzekeraar Vivat probeerde te verkopen, zo'n vier jaar geleden. Nu het Chinese verzekeringsconglomeraat weer van Vivat af wil, is er wél veel interesse. Uit binnen- en buitenland.

Begin oktober bevestigde Anbang maandenlange geruchten dat het bedrijf de mogelijkheden onderzoekt om Vivat (circa 2500 medewerkers) te verkopen. Anbang is na jaren van agressieve expansie in het buitenland in ongenade gevallen bij de Chinese autoriteiten. Het concern heeft zakenbank JP Morgan ingehuurd om de „strategische heroriëntatie” te begeleiden van Vivat, bekend van de merken Zwitserleven en Reaal.

Anbang kon jarenlang zijn gang gaan met buitenlandse overnames en beleggingen. Begin dit jaar vond Peking het genoeg geweest

Twee grote Nederlandse verzekeraars, Aegon en ASR, hebben al laten weten serieus naar Vivat te zullen kijken. Zij moeten echter rekening houden met kapitaalkrachtige concurrentie uit het buitenland. Athora, een verzekeringsbedrijf gevestigd op Bermuda, is een van de partijen die zijn oog heeft laten vallen op Vivat. Dat bevestigden ingewijden maandag na eerdere berichtgeving in Het Financieele Dagblad en De Telegraaf. Een woordvoerder van Athora zegt dat het bedrijf „zeker geïnteresseerd is in de Nederlandse verzekeringsmarkt”, maar geen mededelingen doet over specifieke overnamedoelwitten. Naar verluidt dingen verder onder meer Allianz uit Duitsland en investeringsmaatschappij CVC mee naar de verzekeraar uit Amstelveen.

1 euro

Wat zien zij in Vivat, groot in schade- en levensverzekeringen? Vooropgesteld: de verzekeraar staat er veel beter voor dan een paar jaar geleden. De staat, die het huidige Vivat in 2013 in handen kreeg bij de nationalisatie van SNS Reaal, vreesde destijds dat de verzekeraar zou omvallen als er geen koper werd gevonden. Anbang bracht redding. Het Chinese concern, toen nog onbekend in Nederland en met een ondoorzichtige eigendomsstructuur, kocht de verzekeraar voor 1 euro, plus een kapitaalinjectie van 1,35 miljard. Daardoor kon Vivat uit de problemen komen.

Voor Aegon en ASR biedt een overname van een grote partij als Vivat een kans op groei in een krimpende markt. Verzekeraars worstelen al jaren met lage rentes en strenge kapitaaleisen, levensverzekeringen zijn sinds de woekerpolisaffaire bovendien in onmin geraakt. Consolidatie – ofwel kostenbesparing door schaalvergroting en het samenvoegen van bedrijfsonderdelen – is een voor de hand liggende remedie. Vorig jaar nog kocht Nationale-Nederlanden Delta Lloyd, terwijl ASR het kleinere Generali overnam.

Lees hoe Delta Lloyd en NN Group achter de schermen tot een deal kwamen: Delta Lloyd en NN zijn druk bezig – maar uit het zicht

Athora kiest een andere benadering. Dit jonge bedrijf, opgericht in 2014, koopt in verschillende Europese landen portefeuilles met levensverzekeringen op. Het gaat om ‘dode’ portefeuilles – nieuwe polissen worden niet verkocht. Door de premiegelden beter te beleggen en de kosten laag te houden, denkt Athora dat het meer uit de portefeuilles kan halen dan traditionele verzekeraars die hun aandacht óók moeten steken in de verkoop van nieuwe polissen.

Bij Athora is een flinke rol weggelegd voor investeringsmaatschappij Apollo, minderheidsaandeelhouder en volgens het FD verantwoordelijk voor een deel van het beleggingsbeleid. Daarmee past Athora in de trend van jonge, gespecialiseerde verzekeringsbedrijven die met steun van private equity portefeuilles overnemen in Europa en de VS. Of er uit die hoek nog andere partijen belangstelling hebben voor Vivat is onduidelijk.

Naar verluidt wil Anbang ongeveer 2 miljard euro hebben voor de verzekeraar.