Eigenaar AS Monaco wilde 1,4 miljard steun verbergen

Financial fairplay De Russische miljardair Rybolovlev probeerde met een Nederlandse zakenman ongeoorloofde steun aan zijn club te verbloemen.

De Russische oligarch Dmitri Rybolovlev (midden), een vriendin (links) en prins Albert van Monaco (rechts) op de tribune van AS Monaco, begin 2015.
De Russische oligarch Dmitri Rybolovlev (midden), een vriendin (links) en prins Albert van Monaco (rechts) op de tribune van AS Monaco, begin 2015. Foto Eric Gaillard/Reuters

Een Nederlandse zakenman heeft in het geheim voetbalclub AS Monaco geholpen om de financiële regels van de Europese bond UEFA te kunnen omzeilen.

Via zijn bedrijf AIM beloofde ondernemer Bernard de Roos de club gedurende tien jaar in totaal 1,4 miljard euro aan sponsorinkomsten te betalen. Dat was per jaar een tienvoud van de toenmalige, werkelijke inkomsten. De Roos was ooit coach van het Nederlandse zeilteam.

Met de eigenaar van de club, de Russische miljardair Dmitri Rybolovlev, sprak AIM in een geheime side letter af dat het bedrijf exact dit bedrag gewoon zou terugkrijgen.

Zo kon Rybolovlev zijn miljoenen via een omweg in de club blijven stoppen, terwijl dit volgens de regels van de Europese voetbalbond niet mag. AIM zou voor de diensten zo’n 2 miljoen euro per jaar krijgen.

Lees ook: Hoe Hollanders AS Monaco in het geheim vooruit hielpen

Verborgen gehouden

De club heeft de side letter, voor zover bekend, altijd voor de voetbalbond verborgen gehouden. De UEFA zag alleen de oorspronkelijke, wonderlijke sponsordeal tussen AS Monaco en AIM, wantrouwde deze en stelde een onderzoek in. Ondanks harde conclusies van de onderzoekers, deed de bond alles af in een milde schikking.

Rybolovlev is sinds 2011 eigenaar van AS Monaco en investeerde tot ze in 2014 aan de Europese financiële regels moest voldoen, ruim 325 miljoen euro in de club.

Dit alles blijkt uit gesprekken die NRC voerde en uit documenten die het Duitse weekblad Der Spiegel verkreeg van klokkenluidersplatform Football Leaks en deelde met NRC en andere partners in het journalistieke netwerk EIC.

Het plan om het geld van de Rus via een geheime constructie in de club te blijven investeren, werd uiteindelijk niet uitgevoerd. De Nederlanders en de Russen kregen ruzie.

De Roos kwam bij AS Monaco terecht via oud-directeur van Ajax Henri van der Aat. Na ruim een jaar waren de Nederlanders met ruzie alweer uit Monaco vertrokken.

Mild

AS Monaco is niet de enige Europese topclub die de financiële regels probeerde te omzeilen en waarbij de bond mild is. Vrijdag onthulden NRC en andere internationale media dat FIFA-voorzitter Gianni Infantino in zijn voorgaande functie bij de UEFA persoonlijk heeft goedgekeurd dat twee van de rijkste Europese clubs ongeoorloofd financiële steun kregen van hun Arabische eigenaren: Paris Saint-Germain en Manchester City.

AS Monaco zegt in een reactie dat het altijd gehandeld heeft in overeenstemming met de regels. De club gaat niet in op vragen over de side letter.

Over het doel van het contract met AIM zegt de club: „Wij streefden ernaar om sponsorcontracten te krijgen van hetzelfde kaliber als de grote Europese clubs.”

AS Monaco zegt dat het project dat zou zijn voorgesteld door AIM „te ambitieus en uiteindelijk onhaalbaar” bleek. De Roos reageerde niet op schriftelijke vragen.