Een antivaxxer bij Buitenhof. Ja dus?

Zap Een antivaxxer in Buitenhof en een pamflet van Tim Hofman, maakten dit weekend veel discussie los. Als een uitzending ons standpunt onvoldoende bevestigt, worden we boos.

Klaas Dijkhoff, aangesproken in het Kamergebouw, door de achtjarige Nemr. Hij zegt voor zijn leven te vrezen in Irak. Dijkhoff tegen Hofman: „Ja dus?”
Klaas Dijkhoff, aangesproken in het Kamergebouw, door de achtjarige Nemr. Hij zegt voor zijn leven te vrezen in Irak. Dijkhoff tegen Hofman: „Ja dus?” Screenshot

Zondag bleek Nederland twee televisierecensenten rijker. Ze heetten Cora van Nieuwenhuizen en Hugo de Jonge. Of ze het mooie beroep van criticus fulltime gaan uitoefenen is de vraag, want beiden zijn ook nog minister.

Van Nieuwenhuizen vond dat in de documentaire Terug naar je eige land het met uitzetting naar Irak bedreigde jongetje Nemr was ‘gebruikt’. In het verlengde daarvan brak ze in WNL op Zondag een lans voor de ‘warme persoonlijkheid’ van haar partijgenoot Klaas Dijkhoff. Minister De Jonge (CDA) klaagde op Twitter over het ‘podium’ dat Buitenhof had geboden aan de Nederlandse Vereniging voor Kritisch Prikken.

Twee rellen, die iets zeggen over hoe we (ministers zijn ook maar mensen) televisie kijken. Discussie is best, vinden we, maar als een uitzending ons standpunt onvoldoende bevestigt, worden we boos. De tv als sportwedstrijd zonder neutrale kijkers.

Eerst Buitenhof. Dat had homeopaat Anne-Marie van Raaij, jeugdarts Mascha Kamphuis en Kamerlid Lilianne Ploumen gevraagd voor een item over de dalende vaccinatiegraad in Nederland, het gevaar daarvan en de oorzaken erachter. Een antivaxxer bij Buitenhof. Ik dacht: ‘Ja dus?’

Maar van De Jonge mocht het niet. Nu was het inderdaad onprettig. Ook ik stoorde me aan de in potentie schadelijke apekool die Van Raaij de ether in stuurde. Ze schermde met onbewezen bijwerkingen die vaccinaties zouden hebben, „tot aan overlijden toe”. Bangmakerij, maar haar twee tegenstanders stelden er een helder betoog tegenover. Ik zie dan niet waarom mevrouw Van Raaij niet in Buitenhof zou mogen.

Wel ging er – als ik ook even de televisiecriticus mag uithangen – veel mis door de schuchtere opstelling van presentator Diana Matroos. Die gaf de homeopaat de ruimte, interrumpeerde niet bij aantoonbare flauwekul en kwam tot de pijnlijk onnozel klinkende afsluiting: „U bent het niet met elkaar eens. Maar u heeft allebei uw standpunt kunnen geven.”

Waar Buitenhof de mist in ging door een slecht doordacht verlangen naar objectiviteit, daar kreeg BNNVARA ministeriële kritiek voor onvervalste activistentelevisie. Tim Hofman maakte Terug naar je eige land (nu op YouTube, pas donderdag op tv), begon een burgerinitiatief voor een beter kinderpardon en zat donderdag én vrijdag bij De Wereld Draait Door.

Klaas Dijkhoff, aangesproken in het Kamergebouw, toonde zich van een minder warme zijde. Nadat de achtjarige Nemr hem had gezegd voor zijn leven te vrezen in Irak, zei de VVD’er „Ja dus?” tegen Hofman. Het was niet zo harteloos bedoeld als het eruit zag en Hofman stuurde het gesprek in hoge mate, maar toch: je afwenden van een kind dat een doodsangst formuleert is niet fraai. Het symboliseert het verlangen van een deel van de politiek om van het asieldebat een papieren zaak te maken – en niet een van mensen. Dijkhoff kreeg de hashtag #JaDus aan zijn broek en die zal hem niet meer verlaten.

Is het kind door Hofman ‘gebruikt’ zoals minister Van Nieuwenhuizen stelt? Ik heb de volle 65 minuten van het pamflet (dat is het, veel meer dan een documentaire) van Hofman gezien en ik geloof niet dat daar onzorgvuldig met de jonge Nemr is omgesprongen. Wel met de politici die door Hofman werden overvallen, al moeten die tegen een stootje kunnen.

Minder begrip had ik, om wéér voor televisierecensent te spelen, voor het uitzenden van ‘per ongeluk gefilmde’ uitspraken van een IND-advocaat, die om een bijzaak gingen. Ik zag geen doel dat dat middel rechtvaardigde. Maar ook: Terug naar je eige land zit vol geweldige animaties. Kijken dus, zeker als u het niet met Hofman eens bent.

Lees ookMeer dan 100.000 handtekeningen voor kinderpardonpetitie