Damage control en ego control aan het Binnenhof

De Haagse Stemming Vandaag debatteert de Kamer over het Belastingplan van Menno Snel. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Buma haalt uit naar Bruins. Blok zou geen minister zijn als Jones ja had gezegd. Dijkhoffs lompheid brengt hem in problemen. En Dijsselbloem is Italiaans nepnieuwsslachtoffer.

COALITIEVRIEND/-VIJAND: Dat Sybrand van Haersma Buma zich, met verkiezingen in zicht, graag afzet tegen Jesse Klaver (en diens “gebrek aan respect voor de kiezer en de democratie”) is geen verrassing. Opvallender was zaterdag op zijn partijcongres de uithaal van de CDA-leider naar VVD-minister Bruno Bruins. De coalitiegenoot verantwoordelijk voor de zorg had de failliete ziekenhuizen moeten redden, omdat “het vertrouwen van burgers terugwinnen (…) een knauw krijgt als van de ene op de andere dag een ziekenhuis omvalt”. Bruins lijkt dat zelf ook in te zien, want hij bemoeit zich de afgelopen dagen wel héél intensief met de doorstart van de failliete ziekenhuizen.

WAT WIJ LUISTEREN: In onze politieke podcast Haagse Zaken vertellen Tom-Jan Meeus en Guus Valk over de ontstaansgeschiedenis, de ups and downs en de verrechtsing van het CDA. En blijkt Lamyae Aharouay “de enige gediplomeerde christendemocraat van de NRC-redactie”.

AMBTENAAR/POLITICUS I: Vandaag van 11.00 tot 19.00 uur praat de commissie Financiën met Menno Snel over diens eerste echte Belastingplan. Inhoudelijk iets minder spannend zonder de afschaffing van de dividendbelasting, maar met ruim zestig fiscale maatregelen toch een test voor de onervaren politicus. Snel werd vorig jaar pas lid van D66 nadat Wouter Koolmees hem belde voor het staatssecretariaat. Philip de Witt Wijnen portretteert de carrièreambtenaar (en bemachtigde zelfs kinderfoto’s), die volgens de oppositie “politieke bevlogenheid” mist en het debat uit de weg gaat. “Zijn open houding is eerder een pose, en levert ons vrij weinig op”, zegt Renske Leijten (SP). Zo zien ze dat in het kabinet en op zijn ministerie waarschijnlijk graag.

WAT WIJ LEZEN: De staatssecretaris kan in ieder geval niet beschuldigd worden van de “schaamteloze onbescheidenheid” die politiek columnist Tom-Jan Meeus rap ziet toenemen aan het Binnenhof. Zoals bij Snels departementsgenoot Wopke Hoekstra. De CDA’er zou als ex-McKinsey-adviseur, te veel van uit gaan dat hij altijd het laatste woord heeft. Dat dit aan een journalist verteld wordt, ziet Meeus als teken. “Juist doordat er zoveel onbescheidenheid in de politiek is, groeit ook de ergernis over andermans onbescheidenheid.” En: “De bescheiden politicus wordt er enorm gemist – zelfs door degenen die zich dag na dag opblazen, uit angst anders vergeten te worden.” Hoekstra’s voorganger Jeroen Dijsselbloem figureert ondertussen in een Italiaanse nepnieuwscampagne.

PRESENTATOR/ACTIVIST: Wanneer je als rechtse politicus de discussie over het kinderpardon wilt smoren, is “ja, dus” waarschijnlijk niet het slimste antwoord aan een kind dat je vertelt dat hij bang is in Irak dood te gaan. Klaas Dijkhoff, die de opmerking al in september maakte tegen televisiemaker Tim Hofman en het uitgeprocedeerde jongetje Nemr, zette vrijdag in het kader van damage control tegen “een hoop ophef” dan ook snel een eigen filmpje online, waarin hij opschept als staatssecretaris 240 keer zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt te hebben. De petitie van Hofman voor een beter kinderpardon is inmiddels bijna 200.000 keer ondertekend. Maar een Kamermeerderheid daarvoor is er sinds maart vorig jaar niet meer.

AMBTENAAR/POLITICUS II: Stef Blok ging afgelopen week, met zwembroek, op tournee langs Afrikaanse landen waar hij graag migratieafspraken mee wil maken. Hoe noordelijker de landen, hoe moeilijker dat gaat. Nigeria en Niger lijken graag mee te werken. Maar in Tunesië, waar hij met alle egards werd ontvangen, willen ze het woord ‘ontschepingsplatform’ niet meer horen. “Het gaat om toonhoogte: je moet politici hier niet in een lastige positie brengen door almaar over migratie te beginnen”, zegt Blok daar in NRC diplomatiek over. Uit een interview met ‘zijn’ ambassadeur in Moskou, Renée Jones-Bos, in het AD blijkt trouwens dat Blok bijna geen minister van Buitenlandse Zaken was geworden na het vertrek van Halbe Zijlstra. Zij ontkent niet voor die post gevraagd te zijn.

WAT WIJ VOLGEN: Deze week komt Wouter Koolmees met zijn langverwachte plannen voor de arbeidsmarkt. Polderoverleg over de balans tussen vast en flexibel werk strandde een jaar geleden en dus doet de minister van Sociale Zaken het zelf. Overigens niet zonder verzet van die sociale partners en andere deskundigen. Een minimumtarief voor zzp’ers, zoals de coalitie wil, zou bovendien onuitvoerbaar zijn.

QUOTE VAN DE DAG:

“De discussie is al ingewikkeld genoeg op basis van feiten, maar door de emoties speelt er ook veel fictie mee. Misschien is het tekenend voor de stand van het land, je ziet het ook in discussies over de Oostvaardersplassen, vaccineren, de Stint. Er is zo veel boosheid. Die tegenstelling kan ik niet overbruggen.”

Directeur Hanne Buis op de open dag van haar controversiële luchthaven Lelystad.

Correctie (5 november 2018): In een eerdere versie van deze nieuwsbrief werd gesuggereerd dat Hanne Buis een man was. Dit is hersteld.