Concertgebouworkest begint internationaal jeugdorkest

Klassiek Zeventig getalenteerde Europese kinderen zullen in de zomer van volgend jaar deelnemen aan het jeugdorkest RCO Young. De jonge musici worden geselecteerd door leden van het Concertgebouworkest.

RCO Young komt voort uit de tournee die het Concertgebouworkest langs alle EU-lidstaten maakte. Hier met jonge musici uit Cyprus.
RCO Young komt voort uit de tournee die het Concertgebouworkest langs alle EU-lidstaten maakte. Hier met jonge musici uit Cyprus. Foto Peter tollenaar

Het Koninklijk Concertgebouworkest start komende zomer een projectmatig opgezet, internationaal jeugdorkest genaamd RCO Young. Dat heeft de directie van het orkest maandag bekend gemaakt. Het orkest, bedoeld voor circa 70 getalenteerde Europese kinderen van 14 tot 17 jaar, zal in augustus 2019 voor het eerst bij elkaar komen en wordt samengesteld op basis van auditievideo’s die door Concertgebouworkestleden bekeken en beoordeeld zullen worden.

De orkestmusici zullen de kinderen in de zomer gedurende een negentiendaags zomerkamp intensief coachen tijdens lessen, workshops, groeps- en orkestrepetities en kamermuzieksessies. Er wordt toegewerkt naar twee concerten op 23 en 24 augustus 2019 in het Amsterdamse Concertgebouw en de Brusselse concertzaal Flagey, waarbij RCO Young zal samenwerken met het Brusselse kinderkoor Singing Molenbeek.

Eerdere Europese tournee

RCO Young is een uitvloeisel van de RCO meets Europe-tour die het orkest deze maand besluit. Die tournee voerde het orkest langs alle 28 landen van de Europese Unie, waarbij ook werd samengewerkt met lokale jeugdorkesten. Het netwerk dat daarbij werd opgebouwd, wordt nu ingezet om heel jonge getalenteerde musici te ontdekken en een kans te geven.

„Met RCO Young willen we, juist in tijden dat overal in Europa muziekscholen sluiten, kinderen een kans geven zich te ontwikkelen”, aldus algemeen directeur Jan Raes. „De bestaande Europese jeugdorkesten zijn veelal voor iets oudere jonge musici, en je ziet ook dat landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk daarin oververtegenwoordigd zijn.” RCO Young gaat actief op zoek naar kinderen die moeilijker zelf de weg naar de top vinden.

RCO Young wordt gelanceerd voor in ieder geval drie jaar; de financiering van de eerste editie is rond vanuit private fondsen, voor het vervolg is het orkest actief op zoek naar sponsoren.